Поліція розслідує заяву про вивезення державної руди меткомбінатом Ахметова
02.12.2016   //  

Службові особи ГЗК «Укрмеханобр» ПАТ «ММК ім. Ілліча» підозрюються у незаконному вивезенні руди та промислового устаткування на суму понад 5 млн грн.

Відповідне кримінальне провадження №12016040230000454 від 31.07.2016 розслідують слідчі Криворізького відділу Нацполіції. Про це свідчить ухвала Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 3 листопада.

31 липня до криворізької поліції надійшла заява невідомого громадянина про те, що службовці ГЗК «Укрмеханобр» та ПАТ «ММК ім. Ілліча» організували незаконне вивезення корисних копалин і державного виробничого устаткування з кар’єру «Північний» (м. Кривий Ріг).

Слідство встановило, що з 2005 року «ММК ім. Ілліча» орендував цілісний майновий комплекс державного науково-виробничого підприємства «Укрмеханобр». Договір закінчився 31 липня цього року. Як вказують слідчі, уряд не побачив доцільності пролонгувати цю оренду; було вирішено повернути майно у користування держави.

Втім, як вказують слідчі, інвентаризація та оцінка майна «Укрмеханобру» проведена не була у зв’язку з блокуванням такої роботи з боку «ММК ім. Ілліча».

На території кар’єру знаходиться як руда, добута структурним підрозділом ПАТ «ММК ім. Ілліча» – ГЗК «Укрмеханобр», так і велика кількість руди, яка була там на час передачі комплексу в оренду і є державною власністю.

За даними слідства, в останні дні дії договору структурний підрозділ меткомбінату за участі ТОВ «Юнікас ТК» та ТОВ «Промзбут» вивіз сотні вагонів руди. При цьому не було належним чином визначено і виділено частки держави і орендаря.

Слідчі підозрюють, що до скоєння ймовірного правопорушення можуть бути причетні керівники вказаних підприємств, а також начальник залізничного цеху ГЗК «Укрмеханобр» ГІАТ «ММК ім. Ілліча».

В період з 29.07.2016 по 30.07.2016 з території ГЗК «Укрмеханобр» ПАТ «ММК ім. Ілліча» вивезено 250 вагонів руди, де собівартість одного вагону руди складає орієнтовно 21 тис грн (70 тон*300 грн – собівартість 1 тони руди). Таким чином, орієнтовний розмір завданих державі збитків становить 5,25 млн грн.

На початку листопада слідчі просили суд надати дозвіл на проведення позапланової перевірки законності господарської діяльності СП ПАТ «ММК імені Ілліча» ГЗК «Укрмеханобр» на предмет ґрунтовності його фінансових відносин з іншими суб’єктами, об’єктивності визначення розміру оподаткування та своєчасності його виплати. Однак суд відмовив.

Нагадаємо, на початку серпня «Метінвест» оприлюднив відкритий лист на адресу вищого керівництва держави, у якому просив втрутитися у ситуацію навколо гірничо-збагачувального комплексу «Укрмеханобр». Компанія вказувала, що у травні цього року із МЕРТ було погоджено продовження оренди ще на 5 років. Однак це залишилося лише обіцянкою. Разом з тим, у «Метінвесті» вказали, що у липні у державного комплексу «Укрмеханобр» був визначений новий балансоутримувач – ДП «Державна інспекція по якості залізних руд» («Гікюжруда»), і зроблено це було «в інтересах  якихось третіх осіб, які бажають отримати свій зиск з даної схеми».

ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» контролює нідерландська компанія «Metinvest B.V.» Ріната Ахметова.