Фірми і обленерго Григоришина привласнили гроші на трансформаторах, – схема від поліції
23.11.2016   //  

Слідчі Головного управління Національної поліції в Полтавській області проводять досудове розслідування за фактом привласнення грошових коштів та зловживання службовим становищем посадовцями ПАТ «Полтаваобленерго» у змові із фірмами, близькими до Костянтина Григоришина. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 31 жовтня.

За даними слідства, службовці «Полтаваобленерго» для включення до інвестиційної програми на 2016 рік заходів з модернізації та реконструкції об’єктів енергокомпанії, з метою привласнення коштів структури тарифу шляхом їх виведення на підконтрольні комерційні структури в ході виконання підрядних робіт, подавали документи, що містять недостовірні відомості, на погодження до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України.

Цією інвестпрограмою передбачена модернізація та реконструкція ряду трансформаторних підстанцій: ПС «Лубни-місто» 110/10 кВ, ПС «Лубни-районна» 110/35/10 кВ, ПС «Знамя» 110/10 кВ, ПС «Супрунівка» 110/10 кВ, ПС «Крюків» 150/35/6 кВ, загальною вартістю 104,5 млн грн.

Роботи в рамках інвестпрограми виконуються за кошти тарифу, тобто вони зрештою оплачуються споживачами обленерго.

Умовою для включення до інвестпрограми робіт з модернізації та реконструкції трансформаторних підстанцій є висновки експертних організацій щодо критичної зношеності діючого обладнання.

У грудні 2015 року посадовці «Полтаваобленерго» подали до обласної інспекції Держенергонагляду висновки експертизи по трансформаторному обладнанню підстанцій, видані Полтавською філією ДП «Східний ЕТЦ Держгірпромнагляду України».

Слідство встановило, що ця філія власних досліджень не проводить. Її експертиза по трансформаторах базувалася на підставі протоколів аналізу трансформаторного масла, проведеного «Запоріжтрансформатором». Цей завод належить Григоришину, який також є власником «Полтаваобленерго», зацікавленого в заміні трансформаторів. Також даними для експертизи стали протоколи випробування силових трансформаторів, виконані спеціалістами «Полтаваобленерго», що є порушенням затвердженого урядом Порядку.

Зокрема, ПС «Лубни-місто» введена в дію у 1992 році. Відповідно до Порядку, гарантійний строк експлуатації силових трансформаторів складає 25 років. Слідчі вказують, що «за свідченням фахівців, враховуючі, що граничний строк експлуатації силових трансформаторів на вказаній підстанції не вичерпаний, до вищевказаних протоколів ПАТ «Запоріжтрансформатор» та ПАТ «Полтаваобленерго» внесено недостовірні дані, щодо реального стану обладнання та трансформаторного масла».

За даними слідства, механізм надання неправдивих даних до Нацкомісії розробило и впровадило ТОВ «КУА «Сварог Ессет Менеджмент». Це фірма, яка здійснює представництво інтересів в Україні кіпрської компанії «Енерджі Стандард Фанд Менеджмент Лімітед», що є бенефіціаром офшорних структур «Larva Investments limited» і «Bikontia Enterprises Limited» (це власники 48,92% «Полтаваобленерго»).

Метою дій компанії «Сварог Ессет Менеджмент», вказують слідчі, була організація закупівлі трансформаторів виробництва «Запоріжтрансформатора» за завищеною вартістю у підконтрольних комерційних структур, які також входять до сфери управління компанії «Сварог Ессет Менеджмент».

У схемі, можливо, використовувалися реквізити таких структур: представництво «Енерджі стандарт Фанд Менеджмент лімітед», ТОВ «Глобал Енерджі», ТОВ «Енерджі Консалтінг», ТОВ «Проматом», TOB «ІК «Інвест Буд», ТОВ «Енергетичні проекти», ТОВ «Еко техно», ЗАТ «Південноєвропейська Лізингова Компанія», ТОВ «Лугань», ТОВ «Енерджі Сервіс», а також інші, в тому числі із офшорних країн.

3 жовтня у приміщеннях КУА «Сварог Ессет Менеджмент» пройшли обшуки, в ході яких були вилучені документи стосовно «Полтаваобленерго». Через кілька тижнів за скаргою компанії слідчий суддя повернув частину вилученої інформації на двох жорстких дисках. Однак 31 жовтня суд надав знову слідчим доступ до неї.

Кримінальне провадження № 12016170000000282 було розпочате 26.05.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагадаємо, основними акціонерами «Полтаваобленерго» до цього літа були Костянтин Григоришин та Ігор Коломойський. У липні «Економічна правда» повідомила, що бізнесмени обмінялись частками акцій у енергоактивах. І «Полтаваобленерго» буде одноосібно контролюватися групою «Приват» Коломойського, а «Сумиобленерго» і «Чернігівобленерго» будуть підконтрольні «Енергетичному стандарту» Григоришина.

В цьому році «Полтаваобленерго» замовило трансформатори у компаній з орбіти Григоришина – ТОВ «ІК «Інвест Буд», ТОВ «Енерджі Сервіс», ТОВ «Енерджі Інжиніринг» на 98,19 млн грн. Ще 1 млн грн на трансформатори виграло запорізьке ТОВ «Запоріженергокомплект», засновниками якого значаться Микола Роєв, Сергій Данильченко і Лілія Гріпас.