Оточення Бойка через суд відбвиває генпідряд на реконструкцію Новокаховської підстанції за 178 мільйонів
17.11.2016   //  

Суд за позовом ПАТ КП «Укренергомонтаж» зобов’язав ДП НЕК «Укренерго» припинити дії щодо проведення конкурсних закупівель по проекту реконструкції підстанції № З (ПС) 330 кВ «Новокаховська» в Херсонській області. Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 7 листопада.

31.03.2016 у «Віснику держpакупівель» було оприлюднене оголошення «Укренерго» про закупівлю товарів і робіт по проекту «Реконструкція ПС 330 кВ Новокаховська із заміною АТ 220/150/35 кВ та АТ 330/220/35 кВ. Пусковий комплекс №3». Очікувана вартість тендеру становила 178 млн грн.

Суд визнав протиправними дії комітету конкурсних торгів, який організував цей тендер. Суд виходив з того, що на час оголошення закупівлі був чинний договір по цих роботах на вказаному об’єкті з ПАТ КП «Укренергомонтаж», який вони уклали ще у 2011 році.

«Укренерго» влітку 2015 року повідомило «Укренергомонтажу» про розірвання договору. Підставою вказало поставку неякісного та пошкодженого обладнання на підстанцію Новокаховська, яке вимагало заміни.

Втім, суд вказав, що договір не розірваний, оскільки це має бути зроблено за згодою сторін, а вони не укладали відповідну додаткову угоду. Водночас немає жодних доказів розірвання договору в судовому порядку. При цьому «Укренергомонтаж» надав суду акти приймання обладнання, які представники «Укренерго» підписували без будь-яких зауважень.

Незважаючи на це, «Укренерго» у березні 2016 року оголосив новий тендер на реконструкцію Каховської підстанції, який у вересні завершився визначенням переможця. Підряд вартістю 84,98 млн грн отримало ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія». Роботи мають бути виконані до квітня 2017 року.

Зауважимо, що «Київська енергетична будівельна компанія» була конкурентом на попередніх торгах, а потім стало субпідрядником «Укренергомонтажу» на об’єкті «ПС 330 кВ Новокаховська». СБУ проводить розслідування за підозрою посадовців «Укренерго» у змові зі службовими особами «Укренергомонтажу» і незаконному заволодінні коштами держпідприємства у сумі понад 300 млн грн.

У 2011-2013 рр. 24,75% «Укренергомонтажу» володів Антон Чернецов, менеджер з угруповання екс-міністра Юрія Бойка. До цього компанія входила в орбіту Дмитра Фірташа.

«Укренергомонтаж» почав вигравати тендери «Укренерго» у 2011 році, коли Юрій Бойко очолював Міністерство енергетики і вугільної промисловості, після чого став віце-прем’єром. За три роки «Укренергомонтаж» виграв у НЕК підрядів на 3,78 млрд грн.

«Київська енергетична будівельна компанія» («КЕБК») зареєстрована у м. Вишгороді Київської області. Засновниками підприємства є Алла Бровко і ПрАТ «СВС-Дніпро». Але раніше замість Бровко до складу засновників входив мешканець Донецької області Віталій Яманко. Пізніше він  був відомий як перший заступник голови правління ПАТ КП «Укренергомонтаж».

Із 2007 р. директором «СВС-Дніпро» є Микола Кравченко, який раніше очолював департамент капітального будівництва та реконструкції «Київенерго». Він також працював у Мінпаливенергетики під керівництвом Івана Плачкова, котрий наразі очолює наглядову раду ПАТ «Київенерго».

Наразі «Укренерго» очолює Всеволод Ковальчук, який у 2010-2013 роках очолював тендерний комітет НЕК.