Суд заарештував «генералів», які обіцяли за $10 тисяч влаштувати на роботу на НАБУ
16.11.2016   //  

Суд арештував на два місяці осіб, які підозрюються у тому, що намагалися заволодіти $10 тис за працевлаштування на посаду детектива НАБУ. Про це свідчить низка ухвал Соломянського райсуду м. Києва від 3-4 листопада.

Всього у справі проходить три особи. У ході розслідування встановлено, що один із підозрюваних видавав себе за співробітника НАБУ, використовуючи псевдопосвідчення працівника Бюро.

30 вересня НАБУ зареєструвало кримінальне провадження № 52016000000000346. Справу відкрили за заявою кандидата на посаду детектива Бюро. Заявник повідомив, що у нього вимагають гроші за працевлаштування в НАБУ.

1 листопада підозрюваних затримано в момент передачі їм частини коштів – $4 тис. Далі двох із них взято під варту з можливістю звільнення під заставу 55 тис грн. і 110 тис грн., а одному призначено домашній арешт.

З реєстру судових рішень відомо, що в одного із затриманих вилучили посвідчення, видане йому як раднику голови ГО «Антикорупційне Бюро України», а також посвідчення генерал-полковника із тисненням «МВС Україна», видане Міжнародною академією козацтва. В автомобілі підозрюваного виявили анкети деяких працівників правоохоронних органів – Генпрокуратури, поліції.

Ще в одного підозрюваного було посвідчення генерал-майора, видане ГО «Всеукраїнська козацька організація «Спас».

Під час розслідування з’ясувалося, що один із підозрюваних проживав у хостелі, а інший – у гуртожитку.

ГО «Антикорупційне Бюро України» – організація з такою назвою була створена у 2013 році. Її керівником значиться Руслан Пікашев. Засновниками є низка фізосіб, серед яких народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін. У засновниках також є дніпропетровець Анатолій Жорновой, який в часи Євромайдану був відомий як сотник Медвідь і керував 11-ю сотнею. Жорновой був засновником ПП «Б.О.Г.» («Безпека Обізнаність Гарантія») – фірма із співзвучною назвою охороняла бізнес Ігоря Коломойського.

На сайті ГО «АБУ» повідомляється, що головою бюро є генерал-майор Володимир Лішавський. І в голови організації є два радники – Ігор Глоба і Тарас Жуков, екс-депутат Дніпропетровської міськради від «Батьківщини».