Стрілки Краснова для «Укрзалізниці» на чверть мільярда через «прокладку» поставляли Дубневичі
04.11.2016   //  
Ярослав Дубневич і керівник "Укрзалізниці" Войцех Балчун

Ярослав Дубневич і керівник “Укрзалізниці” Войцех Балчун

ТОВ «Арго», що виграло тендер ПАТ «Українська залізниця» на 226,2 млн грн., купувало товар у ТОВ «Корпорація КРТ». Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду м.Києва від 18 жовтня.

У квітні цього року Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» уклала договір вартістю 226,19 млн грн. з ТОВ «Арго» на придбання стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристрію зрівнювального.

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження № 52016000000000089 від 31.03.2016. Провадження відкрито за ч.2 с.364 ККУ – зловживання владою чи службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також ч. 5 ст. 191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою.

Раніше повідомлялося, що компанія «Арго» продавала стрілочні переводи виробництва ПАТ  «Дніпропетровський стрілочний завод». Цей товар у виробника коштував на 15-20% дешевше. Детективи стверджують, що за загальним обсягом постачання переплата склала 35 млн. грн.

НАБУ з’ясувало, що напередодні виграного тендеру компанія «Арго» підписала договір про купівлю стрілочних переводів у ТОВ «Корпорація КРТ». Остання придбала таку продукцію напряму у виробника у січні 2016 р.

Також у рамках провадження вивчається ще одна закупівля від листопада 2015 р. Йдеться про договір ДП «Управління промислових підприємств державної адміністрації залізничного транспорту України» із  ПрАТ «Коростенський завод залізобетонних шпал». Цей завод належить ПАТ «Українська залізниця». Вартість договору не уточнюється.

На виконання договору Коростенський завод купував продукцію у низки підприємств: ТОВ «НВФ Колія», ТОВ «Промбудколія», ТОВ «Корпорація КРТ», ТОВ «Арго», ТОВ «Метінвест-СМЦ», ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод». Детективи стверджують, що ціна на деякі види продукції була завищена вдвічі.

НАБУ хоче проаналізувати рух коштів між «Дніпропетровським стрілочним заводом», «Корпорацією КРТ» і «Коростенським заводом залізобетонних шпал».

Суд дав детективам доступ до документів по банківському рахунку «Дніпропетровського стрілочного заводу». Також низкою інших ухвал суд дав доступ до інформації по рахунках замовників закупівель та фірм-посередників.

Фірма «Арго» незадовго до перемоги на тендері у квітні цього року змінила адресу реєстрації і засновників. Раніше засновниками були Сергій Комаров з Красного Луча на Луганщині та В’ячеслав Шатило з Овруча на Житомирщині. Новим власником став Антон Шевченко з Фастова.

«Корпорація КРТ» записана на ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське», засновниками якого є народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Богдан та Ярослав Дубневичі. Н початку 2000-х брати Дубневичі були партнерами Михайла Костюка, колишнього директора «Укрзалізниці».

«Дніпропетровський стрілочний завод» зареєстровано на п’ять кіпрських компаній і, як стверджується в українському реєстру, бенефіціар у заводу відсутній. Раніше акціонером заводу був Загід Краснов, який у 2012 році вів круглий стіл за участю Віктора Медведчука і агітував за Митний союз. У 2015 році після місцевих виборів Краснов був призначений секретарем Дніпропетровської міської ради, але перебував на цій посаді менше 2 місяців.