НАБУ розслідує переплату «Укрзалізничпостачем» понад 15 мільйонів за російські запчастини
03.11.2016   //  

Національне антикорупційне бюро України підозрює посадових осіб ДП «Укрзалізничпостач» у співучасті з  представниками ТОВ «Техноекотрейдінг» та ТОВ «АКБ Тяжмашкомплект» у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до переплати під час закупівлі запчастин на суму 15,8 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Солом’янського районного суду м. Києва від 18 жовтня.

У липні 2015 року «Укрзалізничпостач» закупив у «Техноекотрейдінгу» і  «Тяжмашкомплекту» запчастини до автогальмівного обладнання. Фірми поставили залізничникам продукції на 40,01 млн грн.

Слідство встановило, що акцептовані ціни вищі від цін інших постачальників аналогічної продукції в середньому на 40%, а за окремими найменуваннями – майже в два рази.

Різниця між цінами на закуплену продукцію та цінами на фактично закуплену продукцію складає більше 15,8 млн грн.

ТОВ «Техноекотрейдінг» закупило продукцію у ТОВ «Укртранспневматика», що є офіційним дилером російського виробника ВАТ «Транспневматика», за 15,66 млн грн, а потім перепродало її «Укрзалізничпостачу» за 27,42 млн грн. Різниця складає 11,79 млн грн. Зауважимо, що товар імпортувався з Росії.

У свою чергу ТОВ «АКБ Тяжмашкомплект» купив запчастини у вже знайомої «Укртранспневматики», а також у ТОВ «Будтранспостач». Загалом «Тяжмашкомплект» купив продукцію за 8,53 млн грн, а перепродав держпідприємству за 12,59 млн грн. Різниця складає 4,05 млн грн.

Також аналіз цін здійснювався на підставі інформації про закупівлю ПрАТ «Львівський локомотиворемонтний завод» аналогічної продукції тих же виробників у 2015 році.

При цьому слідство встановило, що «Техноекотрейдінг» і «АКБ Тяжмашкомплект» не перетиналися по лотах. «Технічним» конкурентом фірм стало ТОВ «Апекс Інтернешнл», яке запропонувало вищі ціни. Це дає підстави слідству говорити про змову посадовців «Укрзалізничпостача» і фірм.

Слідство підозрює, що ТОВ «Техноекотрейдінг» вивело гроші, отримані по вказаних закупівлях, через ТОВ «НТП Трансінвест», у вигляді надання безвідсоткової фінансової допомоги. 18 жовтня суд надав слідчим доступ до рахункув фірми «НТП Трансінвест» у «Промінвестбанку».

Засновником і директором ТОВ «Техноекотрейдінг» є Ігор Шкляр, також відомий як співвласник ТОВ «НВП «Квазар Комплекс» разом з Анатолієм Бутрімасом і Дмитром Боковим.

Фірма «Квазар Комплекс» входить в групу компаній, пов’язаних з народним депутатом Олександром Єдіним, який також відомий як партнер родини покійного гендиректора «Укрзалізниці» й міністра транспорту Георгія Кірпи. У 2014 році Єдін передав «Укрзалізниці» частку в компанії «Інтер-Поліс», яка після цього поза конкурсом отримала право страхувати пасажирів залізниці.

ТОВ «АКБ Тяжмашкомплект» належить Юлії Поліщук, ТОВ «Апекс інтернешл» – Сергію Мансурову, Євгенію Швецову та Олександру Мудраку, а ТОВ «НТП Трансінвест» – кримчанину Максиму Ковальчуку.