Печерська поліція зайнялась трансформатором «Київенерго», запідозривши представників «Hyundai» у роботі з «фіктарями»
30.10.2016   //  

Нацполіція розслідує справу про можливу переплату у понад 5 млн грн за трансформатор, який «Київенерго» навесні купило у ТОВ НМУ «Електропівденмонтаж». Про це свідчать ухвали Печерського райсуду м. Києва від 5 жовтня.

У квітні «Київенерго» купило трансформатор ТДТН-25000/110-УЗ у НМУ «Електропівденмонтаж» за 14,5 млн грн.

Вартість 1 МВА потужності вказаного трансформатора складає близько 580 тис. грн, що на дату укладення договору становило близько $23 тис. Це було дорожче за більш потужні трансформатори, які «Укренерго» у березні купило у ПАТ «Запоріжтрансформатор» по $5,8-12,4 тис за МВА.

Таким чином, слідство дійшло висновку, що вартість купленого «Київенерго» трансформатора можливо завищено на понад 5 млн грн. Зауважимо, що очікувана вартість закупівлі була 9 млн грн.

Кримінальне провадження №12016100060004588 було порушено 07.07.2016 ч. 1 ст. 364-1 КК України (зловживання повноваженнями службовою особою). Справу веде слідчий відділ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві.

У ході розслідування також встановлено, що «Київнерего» замовило вказаній фірмі ремонти трансформаторів на ПС «Оболонь» і Бортничі на суму 964 тис грн. У свою чергу ТОВ НМУ «Електропівденмонтаж» уклало договори на поставку товарів і надання послуг на суму 71,76 млн грн із ТОВ «Воллер», ТОВ НВП «Квант Сервіс» і ТОВ «Дак Стоун», які, за даними слідства, ймовірно співпрацювали з фіктивними фірмами. Жодних назв чи інших даних «фіктарів» у матеріалах справи не вказано.

Правоохоронці підозрюють, що посадовці «Київенерго» та фірм «Електропівденмонтаж», «Дак Стоун», «Воллер» і «Квант Сервіс» вносили до первинних бухгалтерських документів завідомо неправдиві дані щодо взаємовідносин за період з 01.01.2015 по 26.07.2016 на загальну суму 72,73 млн грн з метою подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

ТОВ НВП «Квант Сервіс» представляє в Україні інтереси корейської корпорації «Hyundai», компанія навіть намагалась взяти участь у великому тендері «Укренерго» на поставку трансформаторів.

Найбільшими частками харківського «НМУ «Електропівденмонтаж» володіють Любов Котик і Василь Бойчук.

Раніше фірма була прописана за однією адресою з однойменним ТОВ «Харківське монтажно-виробниче підприємство «Електропівденмонтаж», записаним на кіпрський офшор «С.Л. Селушенз Леб Лімітед» і дніпропетровське ТОВ «Конкорд-Інжинірінг». Кінцевими бенефіціарами цього другого «Електропівденмонтажу» є «СКМ Холдінгз Лімітед» Ріната Ахметова та «Alester Holdings Limited» Сергія Довгалюка.

Усього з 2008 року фірма-переможець виграла тендерів на 70,86 млн грн., з яких 36,03 млн грн. – у «Київенерго».

Зауважимо, що у червні ТОВ «НМУ «Електропівденмонтаж» виграло тендер ПАТ «Центренерго» на поставку трансформатора за ціною, що на 4% дорожче за трансформатор «Київенерго» ($24 тис за один МегаВольтАмпер потужності; загальна вартість угоди – 19,08 млн грн).