«Чорноморнафтогазу» присудили виплатити 6 мільйонів фірмі екс-депутата Криму
21.10.2016   //  

ПАТ «ДАК «Чорноморнафтогаз», за рішенням суду, має виплатити 5,72 млн грн. ТОВ «СП «Стан-Комплект». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 6 жовтня.

У 2012 році «Чорноморнафтогаз» підписав договір, за яким «Стан-Комплект» мав поставити йому товару на 6,58 млн грн. Як свідчать наявні у матеріалах справи накладні, товар було постановлено у повному обсязі ще у 2012 році. Однак «Чорноморнафтогаз» повністю не розплатився і постачальник нарахував йому 3,17 млн грн. боргу.

«Чорноморнафтогаз» позов заперечував. Підприємство вказувало, що у 2012-2014 рр. знаходилося в АР Крим, що сьогодні є тимчасово окупованою територією. Тому «Чорноморнафтогаз» не може надати виписок із рахунків у банках в АР Крим, що можуть свідчити про часткове погашення боргу.

Крім того, підприємство клопотало про застосування строків позовної давності (три роки) до частини заборгованості. Суд задовольнив це клопотання і зменшив суму основного боргу до 3 млн грн.

Також «Чорноморнафтогаз» на свій захист представив сертифікат про форс-мажорні обставини від Торгово-промислової палати. Але суд визнав посилання на сертифікат як причину для відмови у позові безпідставними. Суд зазначив, що такий сертифікат засвідчив настання форс-мажорних обставин з 27.02.2014 року. Однак зі змісту сертифікату не слідує, що він стосується неможливості оплати за договором від 17.09.2012 р. Адже «Чорноморнафтогаз» мав розрахуватися за поставлений товар ще у 2013 році, до настання форс-мажорних обставин.

Окрім 3 млн грн. основного боргу суд визнав також вимоги «СП «Стан-Комплект» щодо 2,42 млн грн. інфляційних втрат і 307 тис грн. 3% річних.

1 червня цього року суддя м. Києва Анна Яковенко за заявою «СП «Стан-Комплект» порушила справу про банкрутство «Чорноморнафтогазу». При цьому вимоги «СП «Стан-Комплект» складали тільки 417 тис грн. Згодом апеляційний суд рішення про банкрутство скасував, зазначивши, що щодо таких підприємств, як «Чорноморнафтогаз», не може порушуватись справа про банкрутство.

Спільне українсько-російське підприємство «Стан-Комплект» було засноване у 1990-х роках товариством «С.Т. Маркет» (Москва) і ТОВ «Ай Джі» Лтд (Київ). Засновниками останнього є Світлана Кукарцева і Олег Кравченко.

З 2012 року засновниками «Стан-Комплекту» залишився Кравченко і фірма «Ай Джі». У 2014 році з назви підприємства забрали слова «українсько-російське».

Олег Кравченко був депутатом Верховної Ради АР Крим від партії «Союз». Парламент цього скликання проголосував за оголошення референдуму щодо статусу Криму наприкінці лютого 2014 року. У 2012-2014 рр. Кравченко був помічником народного депутата від партії «Союз» Льва Миримського, який раніше також був депутатом ВР АР Крим.