Посадка для Труханова, Кауфмана і Грановського
19.10.2016   //  

skyНАБУ запідозрила мера Одеси у змові з бізнесменами по приватизації Одеського аеропорту.

Донедавна здавалося, що бізнесмени Олександр Грановський і Борис Кауфман здобули у постмайданної влади абсолютну амністію по справі Одеського аеропорту.

Але днями в судовому реєстрі з’явилось рішення, яке свідчить, що це не зовсім так. Ба, більше: тепер правоохоронці навіть вважають їх спільником Геннадія Труханова.

24 червня 2016 року Національне антикорупційне бюро зареєструвало кримінальне провадження №52016000000000214 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Одеської міської ради за попередньою змовою з ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса», КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» і ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» щодо заволодіння комунальним майном.

У 2011 році Одеська міськрада уклала інвестдоговір, за яким по суті дозволила приватизувати майно комунального аеропорту.

Після Євромайдану у 2015 році міськрада виграла суд щодо повернення аеропорту в комунальну власність. Але мер Одеси Геннадій Труханов несподівано включив задню і пішов на мирову з інвесторами: мовляв, ну, його – те рішення суду, давайте самі домовимося.

Саме на цю мирову угоду і збудились детективи НАБУ. Ось як це звучить юридичною мовою:

skrin-truhanov«Трухановим Г.Л., в порушення вимог ст.ст. 26, 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та всупереч попередній правовій позиції, який діяв за попередньою змовою з керівниками вказаних підприємств, підписано мирову угоду…».

За цією мировою, приватні інвестори повертають  із комунального майна тільки те, чим не встигли розпорядитись. Тим часом у 2013-ому інвестори встигли передати більшість комунального майна у заставу на 30 млн доларів кредиту в державному «Укрексімбанку». Відтак, як повідомили у НАБУ, по цій угоді інвестори повернули місту лише якихось 10 об’єктів. Також у НАБУ стверджують, що ця угода скасувала будь-які зобов’язання приватної фірми перед Одеською міською радою, зокрема залучення $90-120 млн інвестицій.

А тепер про інвестиції – те заради, чого формально міськрада затівала оборудку зі структурами Кауфмана і Грановського. Чи були вони взагалі?

У статутний фонд спільного ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» інвестори мали внести 355 млн грн. Внесок міськради у вигляді майна комунального аеропорту оцінили тільки у 118 млн грн. Очевидно, що громаді Одеси відводилась роль «бідного родича», який зі своєю часткою у 25% не може впливати на рішення підприємства по управлінню аеропортом.

Однак у слідства з’явились питання до інвестиційних грошей.

Детективи НАБУ виявили, що 178 млн грн., тобто половина коштів інвестора, оформлені як застава по кредитах дев’яти інших компаній. Слідчі вважають, що інвестор вніс до статутного фонду нового підприємства аеропорту гроші, раніше позичені цими фірмами у «Фінбанку» Олександра Грановського.

А закон про господарські товариства прямо забороняє формувати статутний фонд такого підприємства із кредитних коштів.

Більше того. Саме ці кредити пролили світло на ще один «секрет полішинеля».

Олександр Грановський і Борис Кауфман раніше заперечували свій стосунок до оборудок в аеропорту.

ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» не входить до складу активів компанії Vertex United, яка керує активами Бориса Кауфмана і Олександра Грановського», – заявляли в компанії два роки тому.

ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент», що представляло інвесторів у ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса», до Кауфмана і Грановського справді було проблемно прив’язати. «Одеса аеропорт Девелопмент» оформлена на фірму-тезку з Лондона, що контролюється «Velafichita Holdings LTD» з Кіпру.

Однак сьогодні у нас є всі підстави вважати, що Кауфман і Грановський мають відношення до реконструкції Одеського аеропорту.

У суді було оприлюднено список компаній, які отримували кредити під заставу статутного капіталу Одеського аеропорту. Деякі з них нині уже ліквідовані, інші поміняли власників чи записані на якихось одеситів. Однак одна з них – ТОВ «Готель Лондонський» – має пряме відношення до парочки бізнесменів.

«Готель Лондонський» належить «Фіорандо-Інвест», що належить «Фіорандо Трейдінг ЛТД» з Кіпру і ТОВ «Л.А.Р.К.». Останнім володіє ТОВ «Вертекс-Юнайтед», де засновниками є Борис Кауфман і кіпрська компанія «Уайарес Ентерпрайсіз ЛТД». До березня 2015 р. у засновниках «Вертекс-Юнайтед» також був одеський бізнесмен Олександр Грановський.

Отож коло замкнулося. Кошти ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» були заставою по кредиту компанії Кауфмана-Грановського у банку Грановського.

НАБУ оцінює збитки міськради Одеси від оборудок Кауфмана і Грановського з аеропортом у понад 100 млн грн. Суд дав детективу доступ до документів по кредитних договорах у «Фінбанку».

Несподіваний поворот після нічного візиту Кауфмана на Банкову влітку 2014 року, чи не так?

Тоді після зустрічі бізнесмена з президентом Порошенком суд не знайшов порушень у тендері на реконструкцію Одеського аеропорту. І державний підряд вартістю 1,6 млрд грн. відійшов фірмі-прокладці ТОВ «Спецрембуд». А через півроку після того мер Одеси Труханов пішов на мирову з інвесторами, по суті лишаючи їм аеропорт.

Але, схоже, у житті одеських бізнесменів Кауфмана і Грановського починається нова сторінка. Як вийдуть вони з неї і чи не потягнуть із собою на дно мера Одеси Труханова покаже тільки час і дії НАБУ.

Ірина Салій, «Наші гроші»