Суд скасував арешт водного мотоцикла брата Арбузова по справі «БанкТВ»
18.10.2016   //  

Суд скасував арешт на малі самохідні моторні прогулянкові судна, власником яких є брат Сергія Арбузова. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду Києва від 19 вересня.

Йдеться про судно «UA 1780-KV» «Wake 230» 2012 року випуску і водний мотоцикл «UA 1634-KV» «Bombardier RXT X RS 260» 2011 року випуску.

Арешт накладався в рамках кримінального провадження № 42015000000000915 щодо Сергія Арбузова. Це колишній голова Національного банку, якого підозрюють у привласненні 220 млн грн. шляхом створення телерадіоорганізації у вигляді ТОВ «Банківське телебачення». Слідчі вважають, що у подальшому Арбузов став фактичним власником цієї компанії і привласнював її прибуток.

Арешт на плавзасоби брата Арбузова наклали 18 липня. В апеляції адвокат повідомив, що арешт є необґрунтованим, оскільки не доведено, що майно було отримане від підозрюваного, тобто Сергія Арбузова, набуте безплатно чи нижче від ринкової вартості. Його підзахисний не є підозрюваним чи обвинуваченим у кримінальному провадженні. Крім того, адвокат повідомив, що отримав ухвалу про арешт тільки 25 серпня, оскільки ані він, ані його підзахисний не були присутні на розгляді справи в суді і не отримували жодних процесуальних документів.

Апеляційний суд вирішив, що рішення про арешт плавзасобів брата Арбузова був помилковим. Слідчий у клопотанні про арешт зазначав, що він необхідний як забезпечення з метою подальшої конфіскації як покарання за кримінальне правопорушення, в якому підозрюється Сергій Арбузов. Однак власник майна не є підозрюваним чи обвинуваченим у кримінальному провадженні, а тому до нього конфіскація застосовуватись не може.

Старшим братом Арбузова є Вадим Багола, який у 2010-2012 рр. значився співзасновником харківського ТОВ «Технолоджі груп».

У лютому 2016 року ГПУ через суд арештувала нерухомість самого Сергія Арбузова, а також його дружини, батька, матері і брата. У липні цього року вони оскаржували це рішення, але суд залишив рішення про арешт без змін. Суд зазначив, що слідчий ГПУ надав достатньо доказів того, що це майно було набуте злочинним шляхом, є предметом злочину, в якому підозрюється Сергій Арбузов. Разом із тим, зміст цих доказів в ухвалах суду не уточнюється.