Рибгосп дружини «тюремника» Генпрокуратури без конкурсу орендував 900 гектарів водосховища
18.10.2016   //  

ТОВ «Успенський рибгосп», співвласницею якого є дружина працівника Генпрокуратури Анатолія Яковенка, орендує 900 гектарів водосховища у Кіровоградській області.

У ГПУ Анатолій Яковенко є начальником відділу нагляду за додержанням законів у місцях попереднього ув’язнення.

В електронній декларації за 2015 рік Яковенко повідомив, що його дружина Антоніна володіє двома компаніями –  ТОВ «Рівекс-ЛТД» і ТОВ «Успенський рибгосп».

У 2012 році «Успенський рибгосп» взяв на 10 років в оренду 903,4 га, що на Дніпродзержинському водосховищі у Кіровоградській області.

У 2012 році засновниками «Успенського рибгоспу» були Вікторія Соболева з м.Кременчук Полтавської області, а також кияни Віталій Фіщук та Ігор Хоменко. У 2013 році до складу засновників увійшла дружина прокурора Антоніна Яковенко, а другим засновником залишався Ігор Хоменко. Сьогодні на Яковенко записано 67% статутного капіталу підприємства, рештою володіє кіровоградець Олександр Кухаренко.

Відомо, що договір оренди водосховища з кінця 2012 року оскаржувало ТОВ «Станція Придніпровська», що раніше орендувало цю ж ділянку. Фірма стверджувала, що «Успенський рибгосп» не брав участі у земельному конкурсі, а інших аукціонів щодо цієї ділянки не проводилося. Крім того, на спірній ділянці у селі Успенка, є нежитлова будівля площею 100 кв м, що належить «Станції Придніпровська».

Справа розглядалася судами неодноразово. У березні цього року «Станції Придніпровська» програла позов у Вищому госпсуді. Фірма зверталась до Верховного суду, але той заяву не прийняв.

Інша фірма дружини Яковенка – «Рівекс-ЛТД» – має видом діяльності роздрібну торгівлю в магазинах. У власності фірми є два нежилі приміщення в Києві – на Харківському шосе 51-А і по вул. Драгоманова,19.

Відомо, що приміщення на Драгоманова у дружини Яковенка орендувало під рибний магазин ТОВ «Медуза» (засновники – Тетяна Курян і Людмила Швець). Магазин працював під маркою «Дон-Маре». У кінці 2015 власники повідомили, що магазин закривається. Фірма «Медуза» перереєструвалась в Одесі на белізький офшор «Мібс Трейд ЛТД.». Суд за заявою Антоніни Яковенко арештовував майно фірми «Медуза» через 262 тис грн. боргу по оренді. Чи вдалося стягнути кошти невідомо. У декларації за 2015 рік Антоніна Яковенка показала 391 тис грн. доходу від підприємницької діяльності з фірмою «Медуза».

В останній декларації Анатолій Яковенко не вказав ще три діючі компанії, співвласницею, яких наразі є його дружина. Це ТОВ «Щедрий дачник», а також ПП «Матусина школа і ПП «Дитячий садок «Матусина школа» і ПП «Приватна початкова лінгвістична школа «Маленький магістр». На Оболоні працює приватний дитсадок «Матусина школа», директором якого є Антоніна Яковенко.

На свою нинішню посаду в ГПУ Анатолій Яковенко був призначений 21 вересня цього року. Разом з тим, 61-річний Яковенко працює в прокуратурі вже багато років. У 2014 він значився як прокурорського-слідчий працівник ГПУ. На початку 2000-х очолював прокуратуру Дарницького району Києва. Дочка Яковенка – Марина Дідиченко – є суддею Київського апеляційного госпсуду. Марина Дідиченко має спільного сина із суддею Господарського суду Києва Артемом Приваловим.