ГПУ другий рік не може оформити обвинувачення посадовцям НБУ і «Аграрного фонду», які вивели 2 мільярди в банк Курченка
17.10.2016   //  

Суд відправив на доопрацювання обвинувальний акт стосовно колишнього першого заступника Голови Нацбанку України Бориса Приходька та екс-голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Олександра Кірюка, обвинувачених у заволодінні 2,069 млрд грн коштів «Аграрного фонду» у змові із високопосадовцями «Брокбізнесбанку» Сергія Курченка. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 6 жовтня.

Обвинувальний акт повернуто старшому прокурору другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генпрокуратури Адріанові Лупу у зв’язку з його невідповідністю вимогам КПК України.

Підставою для повернення акту стало те, що в ньому вказано, що Приходьку і Кірюку інкримінується вчинення злочину у співучасті з головою правління АТ «Брокбізнесбанк» Олександром Динником та головою Наглядової ради банку Денисом Бугаєм. Проте останні не є фігурантами цього провадження – розслідування відносно них здійснюється в окремих справах. А це унеможливлює розгляд даного кримінального провадження за їх відсутності. Прокурор або має прибрати з обвинувального акту посилання на прізвища топ-менеджерів «Брокбізнесбанку», або зробити їх обвинуваченими по даному провадженню.

Крім того, суд зазначив, що юридичне формулювання обвинувачення сформульовано неповно, а саме не зазначено на чию користь були обернені 2,069 млрд грн, що має вирішальне значення для розгляду справи. При цьому обвинувачення не містить детального опису фактичних обставин, які б свідчили про спільність умислу Приходька і Кірюка з розподілом ролей та заздалегідь розробленим ними злочинним планом, додав суд.

Про прокурора Лупу відомо, що він безуспішно брав участь у конкурсі на роботу в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Разом зі головним військовим прокурором Костянтином Куликом у червні цього року він зачитував повідомлення про підозру і затримання колишньому заступнику міністра економіки Олександру Сухомлину. Також він входить до групи прокурорів, що займається справою екс-міністра енергетики, а нині нардепа від «Оппоблоку» Юрія Бойка.

Нагадаємо, що у липні 2015 року Печерський райсуд (судді Бабенко С.Ш., Новак Р.В., Писанець В.А.) вже повертав обвинувальний акт по справі Приходька і Кірюка генпрокурору через відсутність належних відомостей про місце вчинення злочину, а також відомостей про відкриття підозрюваним матеріалів досудового розслідування. Апеляційний суд цю ухвалу скасував і призначив новий розгляд обвинувального акту в суді першої інстанції. Однак при новому розгляді обвинувальний акт 6 жовтня цього року знову повернуто прокурору.

Детальніше про оборудку із цінними паперами Аграрного фонду читайте у матеріалі «Вкрадено два мільярди. Ніхто не винен».