Партнер «брильянтового прокурора» по ГО «Неможлива корупція» напиляв сестрі прокурора гектари землі
14.10.2016   //  

korniietsЛариса Прокопенко, сестра «діамантового прокурора» Олександра Корнійця, володіє понад 10 гектарами землі у селі Малютянка під Києвом, котрі були відчужені з комунальної власності КП «Київзеленбуд» через підставних осіб. Про це повідомляється у розслідуванні Лесі Іванової для телепрограми «Наші Гроші з Денисом Бігусом«.

Йдеться про шість ділянок загальною площею 10,46 га і цільовим призначенням – сільське господарство. Згідно з даними майнового реєстру, усі ділянки було придбано в один день – 14 травня 2015 р.

maliutianka-dilianki

Раніше ці землі входили до складу Міського декоративного розсадника «Теремки» – відокремленого підрозділу КП «Київзеленбуд».

У червні 2009 р. Києво-Святошинська РДА відібрала у «Теремків» 220 га (на підставі заяви директора цього підприємства) і зарахувала їх до земель запасу Малютянської сільради, після чого упродовж вересня 2009 – березня 2010 р.р. безкоштовно роздала землі низці фізосіб нібито під сільське господарство.

У вересні 2011 р. Управління СБУ у м.Києві порушило кримінальну справу за фактом розтрати службовими особами МДР «Теремки» майна, в особливо великих розмірах (8,07 млн грн.). СБУ вилучило у  Києво-Святошинської РДА усі оригінали документів, однак результати розслідування невідомі, рішення по такій справі в судовому реєстрі не знайдено.

У 2015 р. цими ділянками зацікавилася вже ГПУ. В ході обшуку у домі Олександра Корнійця в липні 2015 р. (той самий обшук, коли в прокурора були знайдені діаманти), слідчі вилучили перелік осіб, яким відводилась земля у Малютянці.

Землю цим особам, як показав їхній допит, відводили без їхнього відома, а у подальшому ці ділянки перейшли у власність близьким родичам Корнійця. Безпосередньою організацією оборудки займався посередник, який діяв на підставі довіреностей. Водночас допитані навіть не знали, що посередник представляв їхні інтереси у виділенні їм землі. Ім’я посередника в судовому реєстрі приховане.

Сам Олександр Корнієць запевнив, що не має стосунку до вилученої під час обшуку документації – за його словами, папери сестри просто лежали в нього на зберіганні: «Ці документи були вилучені у мене, у моєї сестри, коли вона з нами святкувала День народження мого сина. У мене зберігалися [документи] і моєї матері, і дружини, і дітей, оскільки у мене є сейф, сертифікований для зберігання цінних речей».

Однак його сестра, Лариса Прокопенко, надіслала програмі копії договорів купівлі-продажу на всі шість ділянок.  У більшості з них – дані про продавця та посередників – приховані. Однак в одній з угод – лишились не затертими.

Посередником від продавця виступав Олексій Скілков. Це давній бізнес-партнер Лариси Прокопенко по компаніях «Фірма Люкс-Трейд» і юрфірмі  «Інстанто». Окрім того з вересня минулого року Скілков є партнером самого Корнійця по ГО «Всеукраїнський рух «Неможлива корупція».

dohovor skylkov

Третій співзасновник ГО – Ольга Гребенюк – також брала участь в оборудці, як посередник від самої Прокопенко. Гребенюк також є співвласницею в «Інстанто» (зайшла замість Скілкова у 2013 році), а з 2015 р. – співзасновницею ТОВ «Біосант», де директором була вписана старша дочка Корнійця Анастасія.

Про своїх партнерів по боротьбі з корупцією Олександр Корнієць говорити відмовився, та наголосив, що його сестра не отримувала ділянки безоплатно, а купувала їх, і що могла собі це дозволити, оскільки давно займається нерухомістю: «В неї є гроші, вона не бідна людина».

Офіційно Лариса Прокопенко дійсно багато років є приватним підприємцем та співвласником кількох компаній. Разом із тим сестра прокурора мешкає у своїй «малосімейці» на околиці Києва.

Попри те, що на Прокопенко оформлений Mersedes-Benz GL 500, 2012 року випуску, їздить сестра прокурора на маршрутці. Того ранку, коли сама Прокопенко була помічена журналістами «Наших Грошей» у маршрутному автобусі, Mersedes був зафіксований під Київською обласної прокуратурою, де нині працює дружина Олександра Корнійця.

budinok-prokopenko-1 mers prokopenoko-biznes

Нагадаємо, 9 вересня Печерський районний суд м.Києва за клопотанням слідчих ГПУ наклав арешт на все майно Лариси Прокопенко в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000000336. Йдеться про так звану «сміттєву справу»: Корнійцю закидають те, що він заволодів часткою у ТОВ «Компанія «Ніколсан» (займається вивезенням сміття) з використанням свого службового становища, а оформив частку на свою сестру, як на підставну особу. 8 серпня цього року Корнійцю повідомили про підозру у вимаганні та підробці документів, як організатору злочину, Прокопенко – як спільнику.

Повний перелік арештованої землі Лариси Прокопенко – читайте тут.