Через дії ГПУ суд не зміг арештувати квартиру судді, підозрюваної у незаконному відчуженні готелю «Славутич»
12.10.2016   //  

Суд відмовив слідчим Генпрокуратури у застосуванні щодо судді Господарського суду міста Києва Олени Копитової запобіжного заходу у вигляді застави, а також накладенні арешту на її квартиру. Про це свідчать ухвали Печерського райсуду Києва від 28 вересня.

Суд виходив з того, що Копитова не набула статусу підозрюваної, що унеможливлює застосування до неї будь-яких заходів.

Оскільки Копитова є професійним суддею, повідомлення про підозру їй мають право вручити лише генпрокурор або його заступник, який при цьому має бути процесуальним керівником по справі.

Повідомлення про підозру Копитовій підписав заступник генпрокурора Юрій Столярчук. Однак, суд не отримав даних проте, що Столярчук був процесуальним керівником у даному провадженні або входив до групи прокурорів по цій справі.

Повідомлення про підозру Копитовій було складене 02.09.2016 за обвинуваченням по ч. 2 ст. 375 КК України (винесення суддею завідомо неправосудного рішення). Оскільки вона перебувала у лікарні, підозру їй направили поштою.

Копитовій належить квартира площею 95 кв м, що знаходиться у новобудові по вул. Панаса Мирного, 17 у Києві.

У 2013 році Копитова стала суддею Київського апеляційного госпсуду, а до того працювала суддею Госпсуду міста Києва.

Нагадаємо, Головне слідче управління ГПУ з 2014 року проводить розслідування за фактами постановлення суддями Господарського суду міста Києва, Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України у 2010-2012 рр ряду завідомо неправосудних рішень під час розгляду справ, пов’язаних з банкрутством ВАТ «Готель «Славутич» в Києві, та за фактом заволодіння службовими особами ТОВ «Сталькон М» цілісним майновим комплексом готелю. За даними слідства, це відбулося за сприяння колишнього голови ВГСУ та його заступника. Торік відбулася невдала спроба закрити це кримінальне провадження.

Суддя Копитова ухвалою від 11.02.2011 порушила провадження у справі про банкрутство «Готелю «Славутич».

29 лютого 2016 суд наклав арешт на цілісний майновий комплекс готелю «Славутич» площею 16567 кв м та на нежитлове приміщення літера А загальною площею 2516 кв м, що належать на праві власності ВАТ «Готель «Славутич».

10 березня 2016 постановою Господарського суду міста Києва ВАТ «Готель «Славутич» було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

У 2012 році один із міноритарних власників «Славутича» заявив про силове захоплення готелю людьми, що діяли в інтересах екс-віце-спікера Держдуми РФ Олександра Бабакова. Справу про банкрутство готелю «Славутич» ініціювало ТОВ «Сталькон-М», засновником якого є Аркадій Пермяков.