Суд арештував екстрадованого з Сербії черкащанина, якого підозрюють у привласненні 20 мільйонів ДПЗКУ
07.10.2016   //  

Черкаського підприємця Віктора Бабка, який підозрюється у заволодінні коштами  ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», взяли під варту до 18 листопада із заставою у 5 млн грн. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду м. Києва від 30 вересня 2016 року.

За інформацією СБУ, у червні 2014 року бізнесмен у змові з іншими особами підписав контракт з «ДПЗКУ» й отримав 19,29 млн грн за продаж майбутнього врожаю. Однак ніяких поставок підприємство підозрюваного не здійснило. Він державні гроші і виїхав закордон.

У лютому 2016 року було складено повідомлення про підозру Бабку і оголошено підприємця у міжнародний розшук. На початку липня стало відомо, що Інтерпол затримав  бізнесмена у Сербії. Тоді ж за рішенням Шевченківського райсуду Києва підприємцю було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 29 вересня Віктора Бабка було доставлено із Сербії у Київ.

Підозрюваний та його захисник в суді заперечували доводи СБУ. Вони заявили, що відсутня обґрунтована підозра у вчиненні злочину. Крім того, за їхніми словами, підприємець не знав про перебування у розшуку, тому ризики, наведені слідчим СБУ, що підозрюваний може незаконно впливати на свідків та іншим чином перешкоджати розслідуванню, є необґрунтованими.

Втім, суд звернув увагу, що підприємець ухилявся від досудового розслідування, в Україні ніде не зареєстрований, відтак вирішив взяти його під варту.

Віктор Бабко є одноосібним засновником та директором єдиного черкаського підприємства – ПП «Юпітер», який має статутний фонд у розмірі 5 грн. Основним видом діяльності підприємства вказано оптову торгівлю хімічними продуктами. Серед КВЕДів також є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

За інформацією СБУ, троє спільників підприємця затримано раніше, справи щодо них знаходяться у судовому розгляді.