«Бориспіль» хоче віддати в оренду імпортний склад наступниці «контрабандиста»
06.10.2016   //  

pomitkina-firmaniukДП МА «Бориспіль» планує здати в оренду склад №2, який в останні роки був основним імпортним та прибутковим складом аеропорту. Потенційним орендарем нерухомості є ТОВ «Аеропорт Київ Карго», до штату якого входить директор, заступник директора та один вантажник.

Про це йдеться в розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом»

В 2015 році склад №2 був основним імпортним складом аеропорту. Це один з дев’яти складів «Бориспол.», через який минулого року пройшло 18 тисяч партій вантажу загальною вагою понад 6 тис тонн. Таким чином, аеропорт на цьому міг заробити 13,68 млн грн. Але цього року потік вантажу зріс, і тільки за 8 місяців склад №2 приніс аеропорту заробіток щонайменше 10 млн грн.

В квітні цього року «Бориспіль» уклав з ТОВ «Аеропорт Київ Карго» попередній договір оренди складу №2. За словами працівників аеропорту, під нового орендаря склад  вивільняли поспіхом, а щоб обслуговувати авіавантажі керівництво почало ремонт сусіднього складу автоматизованого розміщення вантажів «Лімекс».

В.о. гендиректора аеропорту Євгена Дихне заявив, що склад вирішили здати в оренду через реконструкцію інших приміщень, а договір з приватною компанією мав статус «попередній договір оренди». При цьому, документ передбачав, що фірма вже могла приймати склад у користування, оренда плата складала 53 тис грн. на місяць. Потрібно було тільки підписати договір з Фондом державного майна.

За словами юриста «Центру протидії корупції» Ольги Веретільник, аеропорт не мав права укладати такий документ, який фактично був договором оренди. Замміністра інфраструктури Юрій Лавринюк заявив, що в літку договір з «АКК» було розірвано, і за цим фактом призначено перевірку посадовців аеропорту.

При цьому, восени міністерська комісія з розгляду питань стосовно розпорядження майном вирішила дозволити «Борисполю» здати склад №2 в оренду на 5 років. А сам аеропорт в своєму прес-релізі повідомив, що планує залучити в якості орендаря складського преміщення «Аеропорт Київ Карго».

Компанія «Аеропорт Київ Карго» була заснована у 2009 р. під назвою ТОВ «Українсько-Ізраїльський Центр», її власниками були Вячеслав Безпрозванний і Руслан Голованьов. З цією назвою і власниками компанія стала оператором вантажного терміналу аеропорту «Київ» (Жуляни) у 2012 році.

Але незадовго до початку історії з бориспільським складом компанія змінила назву на нинішню, а власницею і директором стала одеситка Олена Помиткіна. Сама вона пояснила, що в «АКК» наразі працює тільки три людини, при чому включно з нею самою, а окрім того – заступник і один вантажник.

Також Помиткіна заявила, що збиралася розширювати компанію, але не для роботи з вантажами аеропорту, а для обробки, наприклад, автомобільних вантажів. А склад в «Борисполі» був обраний через сусідство з митницею.

У червні цього року Помиткіну вписали співвласницею і керівником ще однієї фірми – ТОВ «Євроавтоекспрес». Основним її власником уже багато років значиться американська Корпорація «Тріглав Інтернешнл інк» (Іллінойс, власники невідомі), а та частка, котра нині записана на Помиткіну, ще з 90-х років належала Оресту Фірманюку (на фото вгорі).

У численних публікаціях Фірманюка називають «контрабандистом», «модним брокером» і «одеським рєшалою». Минулого року його ім’я прозвучало у розслідуванні програми «Слідство.Інфо» про схеми на Одеській митниці. Тоді місцеві активісти скаржилися журналістам,  нібито на митниці у Фірманюка персональні тарифи, вантажі розмитнюють за заниженою ціною, а правоохоронці не поспішають із розслідуваннями. Сам Форманюк звинувачення в контрабанді відкидає.

Більше про зв’язки Фірманюка у статті «Контрабанда у Борисполі».