Судді півроку уникали розгляду справи екс-ректора Мельника про хабарі в податковій академії
28.09.2016   //  

Києво-Святошинський районний суд Київської області 30 вересня почне розгляд справи проти екс-ректора Національної академії Державної податкової служби України Петра Мельника і колишнього секретаря приймальної комісії Оксани Мельник, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди. Про це свідчить ухвала від 20 вересня.

Екс-ректор Петро Мельник та екс-начальник відділу довузівської підготовки вишу, відповідальний секретар приймальної комісії Оксана Мельник підозрюються в отриманні 177 тис грн хабарів.

Кримінальне провадження проти Мельників по цьому епізоду було розпочате у жовтні 2013 року. Обвинувальний акт надійшов до Ірпінського міського суду Київської області у грудні 2015 року.

У січні 2016 року Ірпінський міськсуд об’єднав це кримінальне провадження зі схожим епізодом про отримання Мельником 120 тис грн за сприяння абітурієнту у вступі до Податкової академії, по якому Ірпінський міськсуд 08.07.2015 виправдав екс-ректора, а апеляційний суд 04.11.2015 цей вирок скасував і відправив справу на новий розгляд. Втім, на початку весни апеляційний суд постановив, що розгляд цих двох епізодів має відбуватися окремо. Зауважимо, що новий розгляд щодо 120 тис грн хабара досі не розпочався.

Що ж до епізоду стосовно 177 тис грн хабарів, то у квітні двоє суддів Ірпінського міського суду взяли самовідвід. На початку червня справа потрапила до Бородянського районного суду Київської області. Ціле літо прокуратура доводила відсутність неточностей в обвинувальному акті. Однак, розгляд у Бородянському райсуді так і не відбувся, оскільки голова суду попросив передати справу в іншу інстанцію, пояснивши це нехваткою суддів.

Врешті справа потрапила до Києво-Святошинського райсуду, який призначив розгляд на 12:00 30 вересня.

Нагадаємо, слідство встановило, що у 2010-2013 роках Мельник  розробив план систематичного одержання хабарів від студентів, які хотіли перейти на п’ятий курс і отримати ступінь спеціаліста. Він влаштовував особисті прийоми студентів, під час яких просив їх перерахувати «благодійну допомогу» на підконтрольне йому ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» (потім перейменоване на Ірпінську фінансово-юридичну академію у формі ТОВ). Останнє перераховувало кошти іншим підприємствам, у тому числі таким, що мають ознаки фіктивності. При цьому кошти фірми на користь Національної академії не використовувались. Оксана Мельник теж брала участь у зустрічах зі студентами.

Засновниками Ірпінської фінансово-юридичної академії у формі ТОВ були дружина Мельника Тетяна (у 2003-2007), син Максим Мельник (у 2007-2011) і тесть Володимир Щербань (з 2011 і дотепер). Обов’язки керівника фірми виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Ірпінська фінансово-юридична академія орендувала учбові аудиторії у Національного університету ДПСУ, а викладачі і службові особи ТОВ одночасно працювали в зазначеному університеті.