Суд розгляне позов держшахти до вугільної орбіти Тригубенка на 57 мільйонів
26.09.2016   //  

Суд прийняв до розгляду позовну заяву ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» до ТОВ «Торгівельний Дім – Ресурс». Розгляд призначено на 5 жовтня. Про це свідчить ухвала Господарського суду Запорізької області від 29 серпня.

Державна шахта хоче стягнути з приватної компанії 57,45 млн грн. заборгованості, інфляції та пені по договору поставки вугілля.

Раніше шахта «Краснолиманська» намагалась судитися із «ТД– Ресурс» у Дніпропетровській області. Однак суди не приймали її позовної заяви. Один раз причиною було те, що державна шахта не могла оплатити судовий збір (близько 207 тис грн.). Шахта клопотала про відстрочення сплати збору у зв’язку з відсутністю коштів. Апеляційний суд скасував рішення про повернення позовної заяви. Але суд першої інстанції знову не прийняв позов, оскільки шахта не довела, що надіслала копію позовної заяви іншій стороні спору – «ТД– Ресурс».

17 серпня суд Дніпропетровської області надіслав заяву шахти «Краснолиманська» до суду Запорізької області – за місцезнаходженням фірми «ТД– Ресурс». Раніше фірма була зареєстрована в Харкові.

У вересні 2015 р. маловідома фірма «ТД-Ресурс» без тендеру отримала замовлення на поставку вугілля державному «Центренерго» на 520 млн грн. Вугілля постачалося із державної шахти «Краснолиманська», яка недоотримала прибуток внаслідок посередництва на цих поставках «ТД-Ресурс». Крім того, в листопаді 2015 р ДП «ВК «Краснолиманська» уклала з «ТД-Ресурс» договір субпідряду, передавши право видобутку на своїх пластах. Це трапилося після зміни керівництва шахти, яке заявляло про тиск нардепа Сергія Тригубенка.

Після того фірма «ТД-Ресурс» була перереєстрована у Запоріжжі на жительку Дніпропетровщини Олесю Гуляєву. За даними судового реєстру, ця фірма також була задіяна у конвертаційному центрі, що організував колишній співробітник податкової міліції Харківщини. Раніше у податковій Харківщини працював і сам Сергій Тригубенко. У 2009 році засновником «ТД-Ресурс» значився Ігор Тупіков, який минулого року був парламентським помічником Тригубенка.

У 2015 році помічником нардепа Тригубенка був Ігор Балабанов, який в 2014-2015 роках очолював «Центренерго». Балабанова вважали зв’язковим між донецькими постачальниками вугілля та замголови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігорем Кононенком, куратором «Центренерго» у президентській силі.

Інша екс-помічниця Сергія Тригубенка – Юлія Сьомик – нині працює радником міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика. Брат Тригубенка Віталій нещодавно був призначений керівником прокуратури Херсонської області.