Донеччанка влаштувалась в НКЦПФР і Хромаєв врятував фірму її батька після звинувачень Нацбанку
23.09.2016   //  

amelynaГоловний спеціаліст управління міжнародної співпраці  Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дарина Амеліна не внесла до декларації внески у п’ять компаній, на суму понад 3 мільйони гривень, йдеться у розслідуванні Надії Бурдєй для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Дарина Амеліна є співзасновницею аудиторських фірм «Зовнішформаудит», «Еколюкс», «Корунд», «СЕН» та «Увекон Ленд». Остання нещодавно потрапила у розслідування  про торгівлю МВС історичною нерухомістю.

uvekon uvekon1

На держслужбу в комісію Амеліна  прийшла у 2015 році. Раніше вона працювала аудитором у приватній компанії «Донецькінаудит», співзасновником якої є її батько Іван Нестеренко (нині покійний).

З 2004 по 2009 роки Нестеренко очолював Нацкомісію з цінних паперів, а з 2010 по квітень 2016 був головою Аудиторської палати України (АПУ). Саме палата проводить сертифікацію аудиторів, затверджує стандарти аудиту та здійснює контроль за аудиторськими фірмами.

Наприкінці 2015 року Національний банк звинуватив «Донецькінаудит» та сім інших аудиторських компаній у фальшуванні аудиту банків-банкрутів і заборонив проводити аудит фінустанов. Головна претензія Нацбанку до аудиторів була у тому, що вони у своїх звітах робили позитивні висновки про роботу банків, які згодом збанкрутували.

«Очищення банківської системи – це не тільки виведення з ринку неплатоспроможних банків, але й заборона працювати з банками аудиторським компаніям, які давали позитивні висновки, знаючи про проблеми у фінустановах», – пояснювала директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова.

Новопризначений голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв на початку 2016 року також виключив «Донецькінаудит» із реєстру аудиторів професійних учасників ринку цінних паперів, але вже за місяць підписав розпорядження щодо повернення фірми батька своєї колеги Дарини Амеліної до реєстру.

shema-svyazej

Амеліна також є співзасновницею компанії «СНС-ЛТД», яка володіє 52% акціями ВАТ «Торезький завод залізобетонного шахтного кріплення». У грудні 2012 році аудит заводу Амеліної проводить компанія її батька, щоб подати звіт до Нацкомісії, яку він ще нещодавно очолював.

kvartyri

У 2014 році жінці подарували три квартири у Києві, ринкова вартість яких сьогодні складає не менше 15 млн грн. Дві квартири у Новопечерських липках, ще одна – навпроти Конституційного суду. У власності жінки Cadillac Escalade 2007 р.в., у її чоловіка – Land Rover Discovery.  Згідно деклараціям за 2014-2015 роки, сукупний дохід подружжя Амеліних склав 180 тис.грн.