Мільярдну закупівлю газових агрегатів Григоришина лобіював ще Демчишин і порошенківський голова «Укроборонпрому»
17.09.2016   //  

demchyshyn-pro-hpaРеконструкцію компресорних станцій «Укртрансгазу» задля заміни імпортного обладнання вітчизняним ще у 2015 році ініціював тодішній міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин. Про свідчить документ міністерства, наданий джерелом у розпорядження «Наших грошей».

У документі від 13 лютого 2015 року Демчишин повідомив «Нафтогаз України», «Укргазвидобування» та «Укртрансгаз» про засідання Ради нацбезпеки і оборони України щодо державної політики у паливно-енергетичному комплексі. Йшлось про пропозиції держконцерну «Укроборонпром» по газовому ринку.

«На засіданні РНБО були розглянуті пропозиції ДК «Укроборонпром», які повністю відповідають основним завданням Міненерговугілля з формування та реалізації державної політики у паливно-енергетичному комплексі. Впровадження цих пропозицій дозволить забезпечити виконання основних функцій ГТС по безперебійному забезпеченню споживачів України природним газом та надійному транзиту природного газу до країн Європи», – йдеться у документі за підписом міністра.

Демчишин вказав керівництву газових держкомпаній на необхідність врахувати у їх інвестиційних програмах загальне підвищення операційної ефективності як транспортування газу і збільшення відсотку вилучення вуглеводнів з важко видобувних та виснажених родовищ. У зв’язку з цим Міненерговугілля пропонувало передбачити заміну застарілих газоперекачувальних агрегатів (ГПА) на нові з більш високим ККД. Також пропонувалось провести заміну імпортного устаткування та комплектуючих на те, що виробляється або може вироблятися вітчизняними виробниками.

ГПА в Україні виготовляє виключно Сумське наукове-виробниче об’єднання з групи Костянтина Григоришина.

Володимир Демчишин є співвласником інвесткомпанії ICU, яка обслуговувала групу Петра Порошенка.

Державний концерн «Укроборонпром» очолює підприємства, які займаються зброєю та боєприпасами. Жодного відношення до газового ринку «Укроборонпром» не має.

ДК «Укроборонпром» з 2014 року очолює Роман Романов, який перед цим очолював виборчу компанію кандидата в президенти Порошенка по Херсонській області. Романов відомий як торговець автомобілями «Хюндай», чиєї зборкою в Україні займається корпорація «Богдан» Олег Гладковського (раніше мав прізвище Свинарчук). Це бізнес-партнер Порошенка, який з 2014 року очолює Держслужбу експортного контролю зброї. Порошенко раніше сам був одним з власників «Богдану».

Нагадаємо, на початку вересня «Укртрансгаз» оголосив три тендери на реконструкцію компресорних станцій з заміною ГПА на очікувану суму 4,12 млрд грн. Тендерна документація передбачає передоплату 40%

Одночасно стало відомо про наказ міністра економрозвитку Степана Кубіва (Блок Петра Порошенка) від 7 вересня про переведення «Укртрансгазу» під контроль міністерства. 13 вересня Кубів також видав наказ про виведення закупівель «Укртрансгаз» з-під контролю «Нафтогазу України».

Керівником «Укртрансгазу» є Ігор Прокопів, який раніше очолював Івано-Франківську міську організацію партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка.