Фіскали не довели в суді порушення «прокладки» часів Януковича на 75 мільйонів
16.09.2016   //  

Головне управління Державної фіскальної служби України у м. Києві не змогло довести в суді порушення компанією «Прем’єр Лізинг» податкового і валютного законодавства на суму 75,77 млн грн. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Головне управління столичного ДФС провело перевірку діяльності ТОВ «Прем’єр Лізинг» за період з 01.01.2013 по 31.12.2015, у ході якої встановило ряд порушень, а саме: заниження податку на прибуток, а також ненадходження валютних цінностей і порушення термінів їх декларування.

Окружний адмінсуд м. Києва (суддя Шулежко В.П.) дійшов висновку, що столичне ГУ ДФС не довело законності та обґрунтованості податкових повідомлень-рішень, якими «Прем’єр Лізингу» нараховано 75,77 млн грн зобов’язань.

Зокрема, ДФС вказувало, що «Прем’єр Лізинг» перерахував компанії «Махform Business Inc» (Панама) $2,97 млн без наявності документів, що засвідчують поставку якоїсь продукції чи виконання робіт.

Разом з тим суд встановив, що «Прем’єр Лізинг» сплатив борг товариства «СКТБ Комплекс», яке у 2012 році купило у компанії «Lazer Plus Limited» вагони метрополітену на $4,4 млн. Надалі замість «Lazer Plus Limited» борг по цьому контракту стягувала панамська компанія «Махform Business Inc». А «Прем’єр Лізинг» взяв на себе борг «СКТБ Комплексу» через те, що був винен останньому 78,07 млн грн за ті ж вагони – «Прем’єр Лізинг» купив їх у «СКТБ Комплексу» у лютому 2013 року.

Також претензії податківців стосувалися позики на $9,29 млн, яку «Прем’єр Лізинг» у жовтні 2012 року взяв у лондонської компанії Burlesk Entertainment LLP (власники – «Confidell Equities Ltd» і «Delny United Limited» з Сейшельських островів). Виплата процентів за користування позикою (майже $600 тис) здійснювалася кіпрській компанії «Berezania Holdings Ltd».

ГУ ДФС у м. Києві подало апеляційну скаргу, розгляд якої призначено на 28 вересня. При цьому апеляційний суд відстрочив податківцям сплату 1,25 млн грн судових витрат до ухвалення рішення у справі.

Заважимо, що Окружний адмінсуд присудив сплатити за рахунок бюджетних асигнувань ГУ ДФС у столиці на користь ТОВ «Прем’єр Лізинг» 1,14 млн грн судового збору, який фірма сплатила при подачі позову (ставка судового збору за подання адмінпозову складає 1,5% ціни позову).

ТОВ «Прем’єр Лізинг» в 2011 р. було зареєстроване на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на киянина Андрія Чернікова.

У 2009 році Черніков очолював компанію «Укррослізинг», власність якої була оформлена на кіпрську компанію «Імпофірм Консалтінг Лімітед». Остання також виступала засновником ТОВ «Албента», близького до бізнес-групи народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Також «Прем’єр Лізинг» пов’язували з екс-президентом Віктором Януковичем.

З червня цього року новим засновником і директором «Прем’єр Лізингу» значиться 25-річний киянин Олексій Костянтинович Карманюк, який ще в березні шукав роботу охоронцем або кур’єром. У липні цього року він також став основним засновником і директором ТОВ «Медіа-Капітал»

У 2012-2013 рр. «Прем’єр Лізинг» отримав від структур «Укрзалізниці» замовлень на близько 27 млрд грн.