«Центренерго» за 13 мільйонів купило натр у «прокладки» на третину дорожче, ніж Ахметов і Фірташ купували у Коломойського
15.09.2016   //  

ПАТ «Центренерго» 12 вересня за результатами тендеру уклало угоду зі спільним україно-латвійським підприємством «Хімімпекс» (ТОВ) на постачання їдкого технічного натру на 13,26 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовлено 638 тонн натру І сорту з масовою долею гідроксиду натрію не менше 44% по 20 790 грн./т.

Це значно дорожче від липневої закупівлі ПАТ «Сумихімпром», який замовив ПАТ «Дніпроазот» їдкий технічний натр по 15 582 грн./т. При цьому хімкомбінат Дмитра Фірташа купував речовину у підприємства Ігоря Коломойського у перерахунку на 100% гідроксиду.

У свою чергу «Хімімпекс» подало на тендер «Центренерго» у складі своєї пропозиції договір поставки натру марки РД саме з «Дніпроазотом».

У березні ПАТ «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова придбало їдкий натр у «Дніпроазот» ще дешевше – по 15 351 грн/т.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ Фірма «Електропостачзбут», яке зробило заявку ціною лише 11 гривень. Згодом фірма не надала решти необхідних документів і її заявка була відхилена на користь «Хімімпексу». Переможець тендеру відразу зробив заявку дешевше від очікуваної ціни лише на 0,1% і отримав контракт саме на таку суму.

«Хімімпекс» Сергія Сокирко та Ірини Должикової постачає в Україну продукцію, вироблену в Росії. Про цю компанію казали, що її діяльністю опікуються кілька представників СБУ. Відповідну заяву у квітні 2015 року зробило ТОВ «Донецьк-реактив».

«Хімімпекс» є регулярним постачальником «Центренерго» – за останні п’ять років енергетики замовили фірмі натру вже на 57,13 млн грн.

Власником «Електропостачзбуту» є Валерій Ступницький, екс-депутат від Комуністичної партії Кіровської районної у Дніпропетровську ради.

Нагадаємо, у серпні замголови наглядової ради «Центренерго» був призначений начальник Управлiння корпоративних прав держави Фонду держмайна Олександр Візір, відомий як помічник народного депутата Ігоря Кононенка («Блок Петра Порошенка»).

Також нещодавно начальником відділу топливообеспечения і якості “Центренерго” став Костянтин Любоженко, а начальником відділу матеріально-технічного постачання – Володимир Іваровскій.

Як повідомила «Економічна правда», це кадри близькі до екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачова. Цей бізнесмен з Торезу, за даними видання, причетний до створення добровольчих батальйонів «Шахтарськ» і «Торнадо». Він у серпні нібито замінив нардепа Сергія Трегубенка (БПП) у ролі неофіційного куратора вуглепрому в угрупуванні Ігоря Кононенка, з яким Кропачов познайомився за посередництва помічника міністра МВС Антона Геращенка.

Кропачов нині планує викупити у фірми «ДРФЦ» з угрупування Сашка Януковича вуглезбагачувальні фабрики «Україна», «Комсомольська» і «Росія». Також він планує взяти участь у приватизації державних шахт і є міноритарним акціонером ПАТ «Центренерго».

За словами представника однієї з крупного вугільного трейдера, кадрові зміни серед «паливників» як правило відбуваються тоді, коли нова команда збирається займатись «пиріжками» – це суміш пустої породи і вугілля, яка під виглядом чистого вугілля поставляється на ТЕС.