Армія замовила контрагентам Медведчука російського дизелю на 400 мільйонів і Росія закрила поставки в Україну
12.09.2016   //  

Міністерство оборони України 1 вересня уклало угоду з  ДочП «Прикарпатзахідтранс» Південно-західного акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів про поставку дизельного палива на 399,83 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня мають поставити 28 400 т дизпалива Євро сорту С виду І (ДТ-3) по 14 078 грн./т.

Це на 26% дешевше за середню гуртову ринкову ціну на більш якісне паливо Євро-5, яке, за даними «OilNews», зараз коштує 19 060 грн./т.

Тендер провели за переговорною процедурою для потреб оборони. У липні Кабмін дозволив Міноборони, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, МВС, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, Нацполіції, ДСНС та ПАТ «Укрзалізниця» купувати дизель, який перебуває на балансі фірми до кінця року та не відповідає Технічному регламенту.

Пропозиція «Прикарпатзахідтрансу» була акцептована Міністерством оборони ще у липні. Тоді це пояснювали необхідністю швидко отримати ресурс через зрив поставок з боку «Трейд Коммодіті». Однак укладання угоди загальмувала Державна фіскальна служба, яка повідомила про проблеми з розмитненням палива і правом власності на нього.

Зрештою угоду про поставки російського палива було укладено 1 вересня. А вже через кілька днів «Oilnews» повідомило про зупинку поставок дизпалива з Росії в Україну. Сергій Куюн з консалтингової групи А-95 12 вересня повідомив про припинення поставок і по трубопроводу.

Поставки російського дизельного палива в Україні були зупинені в зв’язку з рішенням Федеральної служби з технічного та експортного контролю (ФСТЕК) обнулити більшість раніше виданих дозволів експортерам. «Поставки вже законтрактованого ресурсу тривають. Проте, нових партій не відвантажують», – пояснило джерело “OilNews”.

«Прикарпатзахідтранс» експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» на території України.

Кінцевим бенефіціаром фірми є громадянин Німеччини Анатолій Шефер зі Швейцарії. На нього записано швейцарську компанію «International Trading Partners AG», яка в березні купила АТ «Південно-західне акціонерне товариство трубопровідного транспорту нафтопродуктів» у російської «Транснафти».

Раніше «ITP AG» очолював швейцарець Патрік Стач, а Шефер був членом правління. Стач також керує юридичною фірмою та веде консультаційну діяльність у Швейцарії.

Серед контрагентів «ITP AG» були фірми оточення Віктора Медведчука.

На думку керівника «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, «усім очевидно, що за швейцарською юрисдикцією буде йти робота між російськими постачальниками і українськими покупцями нафтопродуктів».