Оточення Авакова готується освоїти видобуток урану на рівні державних обсягів
06.09.2016   //  

Ігнорування юристами Держслужби геології та надр ключових судових засідань допомогло ТОВ «Атомні енергетичні системи України» виграти суди про позаконкурсну видачу підприємству спецдозволів на видобуток уранових руд.

Про це пише Дмитро Рясний в «Діловій столиці».

В лютому 2016 року ТОВ «Атомні енергетичні системи України» подали в Держгеонадр заявки про видачу їй спецдозволів на  користування покладами урану. Мова йде про Михайлівську, Сурську і Садову площі та ділянками Новогурівська і Сафоновська, які фірма хотіла взяти в експлуатацію на п’ять років для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки. Всі ці  площі та ділянки є високо перспективними та мають можливість приносити до 1 тис т урану в рік. Ця цифра еквівалентна показникам єдиного виробника уранового концентрату в Україні – ДП «Східний ГЗК».

У зверненні до Держгенонадр «АЕСУ» запропонувало видати їм спецдозволи без проведення аукціонів, так як перед цим фірма орендувала цілісні майнові комплекси в контурах бажаних родовищ. Але Держгеонадр відмовили фірмі, пославшись на внесення урядом змін до документів про позаконкурсну видачу спецдозволів.

Після цього фірма подала до суду позов з вимогою до чиновників розглянути її заявку і видати спецдозволи. В кінці травня Окружний адміністративний суд, а пізніше і Київський апеляційний адміністративний суд визнали правоту «АЕСУ», яке довело, що подало заявку до вступу в дію змін щодо видачі спецдозволів.

На всіх ключових судових засіданнях юристи Держгеонадр були відсутні, що різко збільшувало вагу аргументів фірми. І якщо «АЕСУ» виграє розгляд справи в Вищому адміністративному суді України, воно стане першим приватним підприємством і історії країни, яке отримало право видобутку уранової руди, концентрат якої використовується для при виробництві ядерного палива для атомних електростанції.

Від «Наших грошей»

На початку липня прокуратура Миколаївської області повідомила про початок кримінального провадження за фактом підроблення документів для отримання дозволу на видобування уранових руд на території Михайлівського та Сафонівського родовищ Казанківського району. За даними ЗМІ, провадження відкрите проти посадовців ТОВ «Атомів енергетичні системи України», яке в березні отримало від Миколаївської облради спецдозвіл на користування надрами.

Засновниками цього підприємства є Даніїл Бєляєв, Олександр Настенко та Роман Дружбін. Останній є співзасновником низки фірм, які з осені отримали від обласних рад та Держгеонадр кілька дозволів на дослідно-промислову розробку різних корисних копалин. В липні ці ж люди стали власниками маловідомих ТОВ «Укргаздоб» та ТОВ «Нафтогазенергопром», які весною за сумнівними схемами отримали від Держгеонадр спецдозволи на видобуток газу в Харківській області.

Дружбін – це колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на призвісько Саша «Браслет».

Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова.

Котвицький прославився виведенням минулого року $40 млн. Ці кошти раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського.

В середині 2000-х Павлюченко був помічником саме Злочевського.