Ляшківцю віддали вже половину з 370 мільйонів, подаровані Ляшку владою за голосування за бюджет
06.09.2016   //  

е-дата пожмашина дснсДержавна служба України з надзвичайних ситуацій 19 серпня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» на постачання 98 пожежних автоцистерн на суму 369,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Придбано автоцистерни АЦ-4-60(5309)-505М по 3,77 млн грн. за штуку. На сайті «Пожмашини» дані про таку модель відсутні.

Автомобілі мають бути виготовлені на шасі МАЗ-53095 (Білорусь) з двигунами ЯМЗ-238 ДЕ2 (Росія). Зі спеціального обладнання має бути ствол лафетний стаціонарний ProtekStyle 622 з ручним керуванням, пожежні рукави, інструменти, тощо.

Єдиним конкурентом на тендері було ПАТ «Виробниче об’єднання «Автотранспортник» Валентина Затхея.

Домовленість з переможцем передбачає, що 50% вартості перераховується фірмі впродовж п’яти робочих днів після підписання угоди. За даними «Є-дати», 26 серпня 184,75 млн грн. були перераховані «Пожмашині».

Решту коштів фірма має отримати до кінця цього року. При цьому «Пожмашина» має поставити у грудні лише 30% замовлених автоцистерн, а решту 70% – до 1 квітня 2017 року.

У 2015 році прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв про необхідність купувати техніку саме у «Пожмашини».

У листопаді 2015 року уряд дозволив повну передоплату за пожежну техніку на строк до шести місяців, прийнявши відповідні зміни у постанову «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти».

Бюджет на 2016 рік був прийнятий уночі 25 грудня 2015 року. Напередодні прийняття лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявляв, що його фракція не будет голосувати за бюджет. Однак після того, як за пропозицією нардепа від БПП Максима Курячого у проект бюджету внесли майже 400 млн грн. на закупівлю пожежної техніки, «радикали» відразу проголосували «за».

ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» (Прилуки, Чернігівська обл.) зареєстрована на кіпрську компанію «Ідехус лімітед». Бенефіціаром вказано директора «Пожмашини» Олега Борща, який торік балотувався у  у Чернігівську облраду від Радикальної партії. Підписантом «Пожмашини» є Валерій Іващенко, депутат Прилуцької райради від Радикальної партії.

З прилуцьким заводом був пов’язаний Сергій Авер’янов, який у 2015 році був першим заступником голови ДСНС. Його помешкання торік обшукували у зв’язку іншим тендером на поставку пожежної техніки, однак справа проти нього досі не у суді.

Докладніше у матеріалі «Розплата з Ляшком»