Топ-5 постачальників зерна «Укрспирту»: лідирує оточення Чеботарьова
05.09.2016   //  

У квітні-червні 2016 року ДП «Укрспирт» уклало угоди про закупівлю зерна на 85,16 млн грн. Більше половини цієї суми припало на п’ять постачальників.

Найбільше замовлення на 19,12 млн грн. отримало ТОВ «Перша продовольча трейдінгова компанія» Михайла Жембровського. Київська фірма зі статутним капіталом 5 тис грн. зареєстрована у березні по вул. Зоологічній, 4А. За цією адресою у кв. 139 прописана ціла низка фірм.

Жембровський є співвласником мисливського господарства «Поліське-Сарни» разом з Андрієм Бурею, Андрієм Єфімченком, Андрієм Акіменком та обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Комфортний дім». Кінцевими бенефіціарами є Сергій Рабченюк, Валентин Войчишин, Борис Зелінський, Микола Тарасенко і Микола Каращук. Троє останніх були помічниками екс-нардепа від Партії регіонів Василя Берташа.

Єфімченко з вересня 2013 року керує ГО «Київ без Майданів» Лялі Кшежевської та Кирила Юрійовича Тимошка. Останній може бути сином Юрія Миколайовича Тимошка, бізнес-партнера Олексія Чеботарьова – президента ФК «Десна», якого вважали близьким до екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

До Єфімченка «Київ без майданів» очолювала Богдана Баженова, помічниця екс-нардепа від Партії регіонів Сергія Андроса.

За даними «Слідства.Інфо», Андрій Акіменко раніше був податківцем. Його називали «правою рукою» Чеботарьова: у 2013 році вони спільно володіли ТОВ «Венея».

Чеботарьов із дружиною Акіменка Світланою досі є партнерами по ТОВ «А.А.А. і КО» (детальніше у статі «Хто бореться з Майданом: Чеботарьов»).

Нагадаємо, 4 вересня у селі Крюківщина Київської області близько 200 нападників намагались захопити підприємство «Хімакс», яке спеціалізується на випуску спиртової продукції. Після нападу поліція поліцією було знайдено тіло вбитого чоловіка. Під час спроби захоплення підприємства, на його території, за інформацією заступника голови НПУ Костянтин Бушуєв, перебувало близько 80 охоронців фірми «Варта-1». У них поліція вилучила дві помпові рушниці і два пристрої для відстрілу гумовими кулями.

Разом з тим, нардеп Дмитро Лінько, який перебував на місці події, написав на своїй сторінці в Facebook, що «тітушки від банди Януковича Олексія Чеботарьова, який втік в Москву, скоїли озброєнний напад на підприємство в Крюковщині». За його словами, «реакція поліції була млявою і тільки два патрулі поліції виїхали на місце».

Постачальник Товар і кількість Загальна вартість угод, млн грн.
ТОВ «Перша продовольча трейдінгова компанія» кукурудза (в т.ч. подрібнена) – 3 300 т, пшениця – 1 300 т 19,12
ТОВ «АгроБіз» подрібнена кукурудза – 2 800 т, подрібнена пшениця – 1 500 т 18,55
ТОВ «Агро Фонд» кукурудза – 1 200 т, пшениця – 300 т, ячмінь – 300 т, жито – 200 т 8,48
ТОВ «Еко Трейд Плюс» подрібнена кукурудза – 1 100 т, пшениця – 500 т 6,75
ТОВ «Грейн – Юкрейн» подрібнена кукурудза – 1 600 т по 4 087 грн./т 6,54
ПАТ «Красненський КХП» кукурудза – 1 000 т,  пшениця – 500 т 6,48
Усього: 65,91