Київрада програла партнеру «порошенківця» справу про сквер в Голосіївському районі
02.09.2016   //  

Вищий господарський суд визнав незаконним рішення Київської міськради про розірвання договору оренди з ТОВ «СБС-Надія» земельної ділянки 0,8 га та створення на її базі скверу.

Таке рішення суд прийняв 18 серпня.

В грудні 2003 року Київська міськрада передала на 30 років в оренду ТОВ «СБС-Надія» ділянку площею 0,08 га (кадастровий номер 8000000000:79:243:0006). Земля розташована на перетині Стратегічного шосе та проспекту Науки в Голосіївському районі столиці. Виділялася вона під будівництво соціально-побутових та торгівельних об’єктів.

Сквер в Голосієво-2

В 2009 році Київ міськрада прийняла рішення розірвати договір з «СБС-Надія» через відмову останньої викупити землю. Але судову тяганину тоді міськрада програла.

В квітні 2015 року Київська міськрада прийняла рішення розірвати договір оренди. Тоді депутати пояснили це рішення тим, що ділянка так і не була забудована. Після того, як у вересні того ж року фірма змогла в першій інстанції та апеляції відмінити рішення міськради, депутати вирішили надати ділянці статус скверу. При цьому, його площу збільшили до 0,12 га. За даними ЗМІ, таке рішення депутатів офіційно пояснювалося проханням жителів захистити від забудови єдиний в мікрорайоні дитячий майданчик.

Після цього фірма почала оскаржувати в судах рішення міськради про створення скверу, і також їх виграла. Тому Київміськрада звернулася з касацією до ВГСУ, вимагаючи скасувати попередні рішення суддів.

Вищий господарський суд встановив, що незаконне саме рішення депутатів. Адже, воно повинно було базуватися на відповідних висновках департаменту земельних ресурсів виконкому міськради, або столичного Держкомзему. Але ці відомства таких рішень не приймали. Крім того,  діюча програма розвитку зеленої зони в Києві передбачає, що площа скверу повинна складати 2,0 га., а депутати голосували про ділянку площею 0,12 га.

Тому ВГСУ відмовився задовольнити касацій скаргу Київської міськради.

ТОВ «СБС-Надія» заснували Олег та Ігор Світличні, а також Володимир Желтоножський. З 2008 року засновником фірми є Сергій Боярчуков, а керівником – Андрій Медвідь. Боярчуков – співзасновник ТОВ «Юридична колегія «Алексєєв, Боярчуков і партнери». В 2014 році Алєєксєєв став народним депутатом за списками «Блоку Петра Порошенка».