Топ-хабарі у справах і заявах ГПУ
01.09.2016   //  

Найбільші хабарі, які проходили по повідомленням Генпрокуратури у перші два роки після Майдану, виявились у десятки разів більшими, ніж ті, що реально дійшли до вироків за останній рік.

Найбільша сума, за яку засудили хабарників у період з 01.07.2015 по 30.06.2016, становить 810 тис грн (на час вчинення злочину це становило $100 тис). За вимагання цієї суми позбавлення волі отримало двоє осіб, однак вирок ще не набув законної сили.

Ще п’ять хабарників засуджені за вимагання сум понад 200 тис грн. А всі решта засуджених за хабарництво отримали вироки за одержання сум, менше ніж 200 тис грн.

Між тим прес-служба Генпрокуратури регулярно повідомляє про затримання з хабарами на значно більші суми. Для прикладу візьмемо найбільші суми, про вимагання яких Генпрокуратура розмістила інформацію на своєму офіційному сайті у період з 1 березня 2014 до кінця 2015 року. При цьому часто доля цих справ невідома.

  ТОП-10 розмірів хабарів, про які повідомила ГПУ у період з 01.03.2014 до 31.12.2015 ТОП-10 хабарів, за які хабароодержувачі були засуджені (по ст. 368 за досліджуваний період)
 

 

Сума

 

Суть злочину

Сума Злочин, злочинець, покарання Вирок набрав силу
1 800 тисяч доларів США Судді апеляційного суду м. Києва

Одержання хабара за постановлення завідомо неправосудних рішень в інтересах учасників злочинної організації Сергія Курченка та інших

810 000 грн ($100 тис) Хабар за нестворення перешкод у діяльності ринку «Нива» ТОВ «Світанок» та сприяння отримання дозволів на його реконструкцію (затримано у 2013 р).

Шабан Володимир Володимирович, заступник голови Першотравневої районної у місті Чернівці ради: ч.5 ст. 368 КК (в ред. від 18.04.2013), застосовано ст.69 ККУ – 5,5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади в органах місцевого самоврядування строком на 3 роки, з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності, за виключенням житла. Позбавлено 8 рангу посадовця органів місцевого самоврядування;

Воронка Дан Іванович, начальник відділу з питань благоустрою, санітарії та екології цієї ж райради: ч.5 ст. 27 –  ч.5 ст. 368 КК (в ред. від 18.04.2013), застосовано ст.69 ККУ – 4 роки позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків строком на 2 роки, з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності, за виключенням житла.

 

 

 

 

Ні

 

 

2 500 тисяч фунтів стерлінгів Судді Вищого господарського суду України

У 2012-2014 років колишні посадовці ВГСУ вимагали хабар від керівника підприємства за прийняття рішень на його користь суддями господарського суду міста Києва і Київського апеляційного господарського суду

500 000 грн Хабар за закриття кримінального провадження, відкритого за фактом ухилення від податків (2015 р).

Бурлаченко Володимир Олександрович, заступник начальника – начальник слідчого відділу фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області: ч.4 ст.368 КК – 9 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності строком на 3 роки

 

 

ні

3 600 тисяч доларів США Голова Макіївської сільради і  в.о. начальника Держземагенства у Білоцерківському р-ні Київської обл.

У 2015 вимагали від громадянина 600 тисяч доларів США за оформлення 23 га землі у приватну власність. Їх було затримано при одержанні частини неправомірної вигоди в розмірі 1,25 млн грн

357 000 грн Хабар за сприяння у прийнятті керівництвом інспекції в Кіровоградській області позитивного рішення про видачу фірмі дозволів на зняття та перенесення грунтового покриву (2014 р.).

Немировський Ігор Якович, заступник Голови Державної інспекції сільського господарства України: ч.4 ст.368 КК (в ред. від 13.05.2014) – 10 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування на 3 роки , з конфіскацією 1/2 частини всього майна, яке є його власністю. Позбавлено 5 рангу посади державного службовця.

 

 

ні

4 350 тисяч доларів США Голова земельної комісії, сільський голова, депутат Красилівської сільської ради Броварського району Київської обл. та представник місцевої «самооборони»

Вимагали у громадянина грошову винагороду у розмірі 350 тисяч доларів США за вирішення питання про виділення у приватну власність земельних ділянок загальною площею 14 га. Чотирьох осіб було затримано під час отримання частини хабара у розмірі 2,5 млн грн

349 100 грн Хабар за сприяння особі у перемозі на тендері із закупівлі спальних мішків для військовослужбовців (при чому частина спальних мішків була доставлена до початку торгів) за завищеною на 470 грн ціною (2014 р).

 Лантвойт Олег Борисович, директор Департаменту матеріально-технічного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України:  ч.5 ст.368 КК (в ред. від 18.04.2013) – 10 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки із конфіскацією майна. Позбавлено військового звання – генерал-лейтенант.

?*
5 130 тисяч доларів США Голова Голопристанської районної державної адміністрації Херсонської області

Голова РДА під виглядом боротьби з незаконною торгівлею на узбережжі Чорного моря за посередництва цивільної особи вимагав та у серпні 2015 одержав від юриста однієї з сільських рад хабар у сумі 130 тисяч доларів США за непроведення перевірок торгівельних майданчиків та безперешкодну діяльність значної кількості приватних підприємців району

300 000 грн ($20 тис) Хабар за закриття кримінального провадження по статті про ухилення від сплати податків – понад 1,5 млн грн службовими особами фірми. вимагав 30 тисяч доларів, затриманий після отримання 20 тисяч доларів.

Шведа Андрій Михайлович, заступник начальника управління – начальник першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у м.Краматорську Головного управління Міндоходів у Донецькій області: ч.3 ст.368 КК – 8 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки, з конфіскацією всього майна, яке є власністю обвинуваченого. Позбавлено спеціального звання – офіцерського звання полковника податкової міліції (поліції).

 

 

ні

6 100 тисяч доларів США Працівник центрального апарату Державної фіскальної служби України

Вказану суму посадовець вимагав від підприємця за усунення проблем, пов’язаних із зупинкою його фірми правоохоронними органами.

Його затримали разом із посередником під час отримання частини хабара у сумі 50 тис дол США

213 382 грн

(193 400 грн і $2500)

Калинів був пособником в отриманні хабаря  Гуменчуком за незастосування штрафних санкцій за порушення містобудівного законодавства (2013 р).

Гуменчук Ігор Богданович, перший  заступник  начальника територіального органу ДАБІ України – Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області: угода із прокурором – ч.4 ст.368 КК (застосовано ст. 69 КК) – штраф 59 500 грн.

Калинів Андрій Любомирович, завідувач відділу вечірніх програм Львівської обласної державної телерадіокомпанії: угода із прокурором – ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 КК (застосовано ст. 69 КК) – штраф 51 000 грн.

 

 

так

7 2,2 млн грн Перший заступник начальника ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Вимагав та одержав, за попередньою змовою з начальником оперативного управління ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області (на час повідомлення перебував в розшуку), хабар за не притягнення до кримінальної відповідальності осіб

200 000 грн Хабар за  надання в оренду складських приміщень (2015 р).

Третяк Анатолій Васильович, Тошківський селищний голова (Луганська обл.): ч.3 ст.368 КК – 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, на один рік, з конфіскацією частини належного йому на праві власності майна.

 

 

 

ні

8 500 тис грн Начальник слідчого відділу фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Державної фіскальної служби у Полтавській області

Він вимагав від представника одного з товариств хабар за сприяння у прийнятті позитивного рішення у кримінальному провадженні, що проводилось відносно службових осіб цього товариства за несплату податків

189 222 грн ($12 тис) Хабар за надання особі в оренду ділянки для сільськогосподарських потреб – 40 га, з розрахунку 300 доларів за 1 га (2014 р).

Волошин Руслан Володимирович, начальник відділу Держземагентства в Ярмолинецькому районі Хмельницької області: ч.3 ст.368 КК – 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з роботою в органах державної влади строком на 3 роки, з конфіскацією майна. позбавлено 11 рангу державного службовця.

 

Ні

9 500 тис грн В.о. генерального директора одного з одеських державних підприємств Міністерства оборони України

Чиновник, при посередництві третьої особи, вимагав та одержав хабар за сприяння у здійсненні приватною структурою своєї діяльності з використанням можливостей державного підприємства

186 264 грн (170 тис грн + $2 тис) Хабар за сприяння у виділенні ділянок площею 0,5 га трьом громадянам (підготовку позитивного проекту рішення земельної комісії, винесення цього проекту на засідання сесії селищної ради і підтримання цього проекту) (2014 р).

Чернов Сергій Олексійович, голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та використання природних ресурсів, екології, землевпорядкування та землекористування Солоницівської селищної ради (Харківська обл.): ч.4 ст.368 КК ( в ред. станом на 26.04.2014) – 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки, зі спецконфіскацією грошових коштів в сумі 170 000 грн, які були вилучені у Чернова при затриманні, та з конфіскацією майна.

 

ні

10 460 тис грн Керівник відділу контррозвідки Управління СБУ в Запорізькій обл.

Вимагав та через посередника отримав неправомірну вигоду у розмірі 460 тис грн від керівника приватної компанії за нерозголошення конфіденційної та таємної інформації про діяльність підприємства

120 000 грн ($10 тис) Хабар за виконання дій по підготовці документів, необхідних для оформлення оренди 43 земельних ділянок площею близько 1000 га на користь трьох осіб.

Куліш Анатолій Іванович, начальник відділу Держземагенства у Великобурлуцькому районі Харківської області: ч.4 ст.368, ч.4 ст.27, ч.4 ст.369 КК – остаточне: 5 років позбавлення волі умовно (іспитовий строк 3 роки) з конфіскацією усього належного йому майна та позбавлення права обіймати державні посади строком на 2 роки.

Апеляційний суд цей вирок скасував і призначив новий розгляд.

 

ні

*03 листопада 2015 Олегу Лантвойту було винесено вирок. 10 грудня 2015 було відкрито апеляційне провадження по цій справі. На 26 січня 2016 року було призначено розгляд апеляційної скарги. Однак даних щодо розгляду в реєстрі немає. Так само немає ніякої інформації про те, що вирок набув силу.

«Наші гроші» проаналізували 819 вироків, які були винесені у період з 1 липня 2015 року по 30 червня 2016 року включно по корупційних статтях Кримінального кодексу України про привласнення і розтрату держмайна, зловживання владою чи хабарництво – №№191, 364, 368, 369 і 369-2. Див. «Зі всіх VIP-чиновників за минулий рік в Україні сіли в тюрму лише троє слідчих і голова сільради«.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»