Прокурори Матіоса повторно не змогли відібрати дві тисячі гектарів у оточення друга Яценюка
01.09.2016   //  

Господарський суд Хмельницької області відмовив Військовій прокуратурі Західного регіоні в розірванні договору КЕВ м. Хмельницький та ТОВ «Україна 2001» про спільний обробіток землі площею 2303 га.

Таке рішення суд ухвалив 17 серпня.

З матеріалів справи відомо, що в червні 2014 року Квартирно-експлуатаційний відділ міста Хмельницький та ТОВ «Україна 2001» уклали договір про співпрацю. За ним військові зобов’язалися надати послуги з вирощування сільгоспродукції на землях міністерства оброни площею 2303 га. Фірма-замовник пообіцяла оплачувати ці роботи. Крім того, фірма взяла на себе постачання насіння, міндобрив, вирощування продукції та збирання її власними водіями на приватній техніці.

Право власності на продукцію також належало ТОВ «Україна 2001», яка за це пообіцяла заплатити 1,59 млн грн за рік дії договору.  Фірма також взяла на себе сплату земельного податку.

В червні 2015 року військова прокуратура намагалася розірвати договір. Прокуратура стверджували, що він є удаваний і його мета – приховати оренду.

Але суд прокуратурі відмовив, а КЕВ та «Україна 2001» відразу уклали додаткові угоди про продовження угоди. Річна плата по ній тепер складає 1,80 млн грн.

У 2016 році військова прокуратура повторно подала позов про розірвання договору. За її версією, документ було укладено з порушеннями без необхідного погодження місцевою владою. Крім того, різниця між наданими послугами та отриманою винагородою склала 1,80 млн грн не на користь КЕВ, а недоотриманий потенційний прибуток прокуратура оцінила в 14,60 млн грн.

Але суд знову позов відхилив. За версією судді, військові надавали послуги з вирощення культур, а не передавали землю в оренду. А тому не потрібно було отримувати необхідні дозволи у чиновників. Крім того, КЕВ обрав замовника за результатами конкурсу, де крім «Україна 2001» приймали участь ТОВ «Ім. Черняховського» та ТОВ «Грузевиця агро». А наявність конкуренції, на думку суду, спростовує твердження прокуратури про економічну невигідність для військових укладеної угоди.

Засновниками ТОВ «Україна 2001» (Хмельницька обл.) сьогодні є естонська «ВЛ Нордік трейд» та мешканці Теофіополя Олександр Камінський та Олег Лейві. Брат останнього Вадим Лейві разом з ТОВ «Україна 2001» є засновником ТОВ «Ім. Черняховського», яке приймало участь в конкурсі з вибору замовника на послуги КЕВ. Бенефіціаром іншого учасника конкурсу – ТОВ «Грузевиця агро» є сам Вадим Лейві.

ТОВ  «Україна 2001» також є засновником ТОВ «Цукровий завод «Володимирцукор», власниками якого раніше були брати Валерій та Юрій Келестіни. Валерій був народним депутатом, обраним від Партії регіонів. Також через частку у «Володимирцукрі» через фірму «Галпласт+» мав Андрій Іванчук, який у 2003-2004 роках був головою правління цукрового заводу. Іванчук – один з наближених людей екс-премєр-міністра Арсенія Яценюка, він також підтверджував ЗМІ, що раніше мав спільний бізнес з Келестіними.