Слідчий ГПУ Сус допоміг зняти арешт з свердловин Злочевського
31.08.2016   //  

Суд за клопотання ТОВ «Парі» скасував арешт 14 свердловин у Західній Україні. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 25 липня.

Йдеться про свердловини №№ 8, 10Д, 28Д, 29, 31, 33 Нікловицького родовища Львівської області; №№ 2Д, 3, 4, 10, 18, 19 Пилипівського родовища Івано-Франківської області; № 4 та № 13 Шереметівського родовища Чернівецької області.

Арешт було накладено ухвалою цього ж Печерського райсуду 1 липня. Компанії «Парі» заборонили використовувати або будь-яким чином відчужувати видобуті на свердловинах вуглеводні.

Арешт накладався за клопотанням Генпрокуратури у кримінальному провадженні №42014000000000375 від 07.05.2014 щодо привласнення грошових коштів службовими особами ПАТ «Укргазвидобування» упродовж 2010-2014 років під час виконання договорів про спільну діяльність, за фактами ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «ЕСК «Еско Північ», ТОВ «Парі», ТОВ «Перша Українська Газонафтова компанія», ТОВ «НВП «Зонд», ТОВ «Інфокс». Ці компанії контролюються екс-міністром екології Михайлом Злочевським.

Компанія «Парі» подала позов про скасування арешту як безпідставного. «Парі» повідомила, що не мала договірних відносин з «Укргазвидобуванням» і не має нести відповідальність за дії службових осіб «Укргазвидобування».

Арештовані свердловини та вуглеводні, як стверджує адвокат фірми, не можуть вважатися речовими доказами, оскільки не могли бути знаряддям вчинення злочину та не зберігають на собі сліди злочину. Свердловини були розроблені фірмою «Парі», раніше нікому не належали, не були державною власністю. Так само, як і вуглеводень, що був видобутий «Парі». Заборона використання і видобутку вуглеводню, на думку компанії, може призвести до екологічної катастрофи.

Арешт майна суттєво впливає на діяльність компанії «Парі». Фірма представила довідку, що має 53 працівники, 475 тис грн. місячного фонду заробітної плати, а за 2015 рік сплатила 103,49 млн грн. податків і зборів.

Начальник управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справу сфері економіки Генеральної прокуратури України Дмитро Сус, за клопотанням якого накладено арешт, в судове засідання не з’явився, через канцелярію суду подав заяву, в якій просив клопотання розглянути за його відсутності, проти задоволення вимог клопотання не заперечував.

сус передумав

Ще одній компанії з групи Злочевського ТОВ «ЕСК «Еско-Північ», яка має 21 свердловину в Харківській області, вдалося скасувати заборону на використання видобутих вуглеводнів. Втім, самі свердловини суд лишив під арештом. Аналогічного рішення добилося ТОВ «Системойлінженерінг», що має одну свердловину на Водянівській площі в Харківській області. «Системойлінженерінг» належить кіпрській «Diloretio Holdings Ltd» і офіційно не входить в групу «Burisma» Злочевськього.

Суд лишив свердловини двох вищезгаданих компаній під арештом, врахувавши велику заборгованість по сплаті податків, а також докази їх причетності до кримінальних правопорушень.

Також Дмитро Сус через суд добився арешту 12 свердловин Пролетарського родовища Дніпропетровської області. «Перша Українська Газонафтова компанія», яка їх розробляє, подала апеляцію, але 9 серпня з невідомих причин відмовилася від заяви і провадження закрили.

Департамент Генпрокуратури, в якому працює Дмитро Сус, називають «департаментом Кононенка-Грановського», за прізвищами депутатів від Блоку Петра Порошенка – Ігоря Кононенка та Олександра Грановського, яким приписують вплив на цей підрозділ ГПУ.

Недавно стало відомо, що слідчий Дмитро Сус їздить на автівці Audi Q7, яку не вказано у своїй декларації. Офіційно позашляховик належить його 85-річній бабусі Марії Юрчик.