Поліція підозрює, що вінницькі освітяни за 60 мільйонів купують старі російські автобуси за підробними справками
31.08.2016   //  

Поліція підозрює посадовців ДП «Український центр сертифікації та захисту споживачів» та низки приватних структур у фальсифікації даних про відповідність екологічним нормам шкільних автобусів, які закуповують освітяни України.

Про це стало відомо з ухвал Вінницького міського суду Вінницької області, куди слідчий звернувся з клопотаннями в рамках кримінального провадження №12016020000000226 від 18.07.2016 р.

За даними поліції, в 2016 році міністерство освіти виділило місцевим бюджетам Вінницької області субвенції на закупівлю автобусів для перевезення школярів у розмірі 36,6 млн грн. Крім цього місцевими бюджетами районів області заплановано виділити на ці цілі ще понад 23 млн грн. власних надходжень. Таким чином, загальний обсяг кошті вна закупівлю шкільних автобусів становити понад 60 млн грн.

Слідство встановило, що вже вісім районних державних адміністрації Вінницької області уклали договори на на постачання 27 шкільних автобусів на загальну суму 31,8 млн грн. Трьом РДА автобуси вже фактично поставлені.

У всіх проведених тендерах участь приймали два підприємства – ТОВ «Інтер Авто-Трейдинг» та ПП «Аймакс-Груп», які пропонують виключно автобуси АС-Р 4234 «Мрія»,  виробництва харківського ТОВ «ВО «Авто-Холдінг». Обидві фірми є його дилерами.

На всіх тендерах у Вінницькій області переможцем стало «Інтер Авто-Трейдинг», яке пропонувало поставити автобуси за 1,2-1,4 млн грн.

Самі автобуси АС-Р 4234 «Мрія» виробляються на російському підприємстві ТОВ «Павловський автобусний завод», яке входить до сфери управління ТОВ «Російські автобуси – Група ГАЗ». Слідство встановило, що далі для розмитнення техніки на території України посадовці «ПАЗ» надають сертифікати з неправдивими даними. А саме, вказуються, що їх техніка відповідає екологічним вимогам «Євро-5», бо автобуси з нижчими показниками екологічних норм з 1 січня в Україну імпортувати заборонено. Саме на підставі цих даних жалі «ВО «Авто-Холдінг» ввозить автобуси і переоснащує їх під шкільні.

Сертифікати відповідності двигунів «Автодизель ЯМЗ 534230Е50» на автобусі «Мрія» стандартам «Євро-5» видавало цього року ДП «УкрЦПСЗПС». Сертифікати базувалися на експертизах Випробувального центру дорожньо-транспортних засобів ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод».

Слідство встановило, що з квітня 2015 року по квітень 2016 ріку ці ж двигуни на автобусах «Мрія» відповідали лише стандарту «Євро-4». Тоді випробування робило ДП «Державний автотранспортних науково-дослідний і проектний інститут».

Поліція підозрює, що посадовці ДП «УкрЦПСЗПС», ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод», та ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» внесли неправдиві дані щодо характеристик автобусів. А це призвело до їх незаконної реєстрації в Україні подальшої поставки школам по всій країні.

Слідчий подав до суду низку клопотань про вилучення документів, які свідчать про тендери на закупівлю автобусів та їх характеристик, з них райуправлін освіти Вінницької області, ДП «УкрЦПСЗПС» та ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод». Суд дозволив слідчому доступ до документів, але без їх вилучення.

ТОВ «Інтер Авто-Трейдинг» засноване в 2013 році киянином Андрієм Шпаком. Цього року фірма вже уклала угод про постачання автобусів загальною вартістю 35, 42 млн грн.

ПП «Аймакс-Груп» зареєстроване в Черкасах на Сергія Попадька. Фірма цього року вже поставила держустановам автобусів різних виробників на 44,25 млн грн.

Засновниками ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» є Олег Шаблатович та Лариса Святаш. Остання – дружина нардепа Дмитра Святаша (депгрупа «Відродження», а раніше фракція «Партії регіонів»). Депутата називають співвласником групи компаній «АІС».

ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» входить до групи екс-народного депутата від Партії регіонів Таріела Васадзе.

Нагадаємо, субвенція міноствіти на закупівлю в 2016 році шкільних автобусів склала 600 млн грн. Окрім цієї суми кошти виділяються також з місцевих бюджетів. За даними міносвіти, станом на 8 серпня освітяни закупили мінімум 162 шкільні автобуси виробництва «ВО «Авто-Холдінг» за ціною від 1,2-1,4 млн грн. Таким чином, було за автобуси «Мрія» було заплачено біля 214 млн грн.