Прокуратура не відсудила у ізраїльського мільярдера 20 га лісу під Борисполем
25.08.2016   //  

Суд відмовив у позові зампрокурора Київської області про визнання недійсними розпоряджень, договорів і витребування у ПП «Вест» і ПП «Акорд» майже 20 га лісів у Бориспільському районі. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 11 серпня.

У 2004 році Київська облдержадміністрація вилучила ділянки з користування Бориспільського держлісгоспу. КОДА прийняла розпорядження про передачу ділянок ПП «Вест» – 9,9 га і ПП «Акорд» – 9,8 га. під розміщення торгово-промислових комплексів. Цими розпорядженнями ділянки віднесено до земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Бориспільська райдержадміністрація уклала договори оренди з фірмами «Вест» і «Акорд» на 49 років.

На думку прокурора, КОДА прийняла розпорядження, які суперечать Земельному кодексу, і діяла з перевищенням повноважень, що призвело неправомірного вилучення земель лісового фонду масивом понад 10 га.

Однак суд визнав твердження прокурора необґрунтованими. Зокрема, не надано доказів того, що спірні ділянки 9,9 і 9,8 га є єдиним лісовим масивом.

Суд зазначив, що на момент прийняття розпоряджень щодо вилучення ділянок такої категорії як масив земель у законодавства передбачено не було. Тому суд не врахував лист Бориспільського держлісгоспспу, що ділянки 9,9 і 9,8 га складають єдиний масив.

З огляду на це суд визнав оренду землі законною і у позові прокурора відмовив.

Фірми «Вест» і «Акорд» зареєстровані за однією адресою – м.Київ, вул. Сковороди,1. Кінцевими їх власниками є кіпрські компанії «Хайден Інвестментс Лімітед» і «Ралстон Ентерпрайзіс Лімітед». Бенефіціаром компаній з Кіпру в українському реєстрі значиться Беньямін Штайнмец, зареєстрований у Швейцарії. На сайті OCCRP повідомляється, що так звуть ізраїльського мільярдера. Крім уже згаданих «Вест» і «Акорд», Беньямін Штайнмец контролює в Україні ще щонайменше сім компаній.

За аналогічною схемою у Бориспільського лісгоспу вилучили 29,94 га лісу, які орендують компанії, співвласником яких є Руслан Олексенко. Він відомий як топ-менеджер готельно-розважального бізнесу братів Віталія та Володимира Кличків. У травні цього року ВГСУ відмовив прокуратурі у витребуванні ділянок.