Під час введення «роттердамської» формули співмешканка Вовка купила будинок за $2 мільйони поряд з Бойком
23.08.2016   //  
vovk-na-kvartiri

25-річний голова НКРЕКП Дмитро Вовк

У лютому 2016 року співмешканка голови Нацкомісії регулювання енергетики та комунальних тарифів (НКРЕКП) Дмитра Вовка купила будинок в селі Іванковичі під Києвом. Вартість маєтку ріелтори оцінюють у $1,5-2 мільйони.

Про це йдеться у сюжеті Мар’яни Мотрунич у телепрограмі «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Маєток раніше належав заступнику голови Верховної Ради та співзасновнику телеканалу «Інтер» Олександру Зінченку. Площа будинку – майже 800 кв.м., ділянка землі – півгектара. В 2004 році офіційно Зінченко сплатив за маєток $250 тисяч. Нині ріелтори оцінюють ринкову вартість подібного житла у шість-вісім разів дорожче.

khata-vovka

Чотириповерховий маєток – сусідній з будинками екс-міністра палива й енергетики Юрія Бойко та екс-міністром екології Миколи Злочевського.

susidi

Офіційно нерухомість оформлена на Лілію Сільченко. Вона не має і не мала ніколи бізнесу. Її батьки теж не були підприємцями. Де працює Сільченко – невідомо. Документарного зв’язку між Лілією Сільченко та Дмитром Вовком майже немає, однак її сусіди упізнали фотографію Вовка, а журналісти програми пізно увечері зустріли голову НКРЕКП під будинком Сільченко:

– А Ви тут проживаєте?

– Ні. В мене є свій приватний час.

Про вірогідні джерела доходу для придбання будинку такої вартості Дмитро Вовк говорити відмовився.

Нагадаємо, саме взимку НКРЕКП почала процес підготовки до вводу формули ціни на вугілля, яке держава та група Ріната Ахметова закуповує для виробітку електроенергії. Нова формула отримала назву «Роттердам + доставка», оскільки ціна вугілля складається з котировок палива у нідерландському порту і до них додається уявна вартість доставки вугілля з Роттердаму до України.

grf-mapa1 grf-mapa2

Проте Україна не завезла з Роттердаму жодної тони вугілля. Воно потрапляє на українські електростанції Росії, непідконтрольних територій Україні у Луганській та Донецькій областях, а також з Волинської, Львівської та Дніпровської областей.

Відразу після прийняття формули облігації вугільно-енергетичного монополіста компанії ДТЕК Ріната Ахметова зросли на 40%. Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко у квітні повідомив, що ці облігації скуповувала інвесткомпанія ICU: «За нашими даними, компанія ICU набувала облігації ДТЕК з випуску 2013 року. Проте ця інформація на сьогоднішній день могла втратити актуальність». Зазначимо, що чинний голова НКРЕКП з 2009 по 2013 працював віце-президентом з корпоративних фінансів у компанії ICU Валерії Гонтаревої.

Нова методика «Роттердам + доставка» лягла в основу всіх інших розрахунків для встановлення тарифів. Експерт Андрій Герус зазначає, що «та ціна із завищенням вона закладена в наш тариф електроенергії і це є власна одна з причин того, чому тарифи ростуть. І якщо та формула не буде змінена, то вони будуть продовжувати рости».

Сам Вовк визнавав, що штучне включення до тарифу вартості транспортування вугілля з Голландії до України насправді є просто такими собі «чайовими», які з мають гарантувати «відсутність проблем з вугіллям».

Саме в час прийняття формули «Роттердам + доставка» голова НКРЕКП, Дмитро Вовк, зареєстрував Мерседес GL 550 2010 р.в., який вартує до $40 тис. Продавцем автівки виступила Лілія Сільченко. 

screenshot_InlXRrs vitiag

Дмитро Вовк не став коментувати нову покупку. Замість відповіді на питання він анонсував регламент засідання:

– А чому Ви сьогодні не на своєму новому Мерседесі?

– Я Вас запрошую сьогодні гарний привід відвідати Комісію. Сьогодні розглядається питання Львівводоканал. Можете побачити як ефективно управляється підприємство.

За останні три роки доходи Вовка суттєво знизилися. За 2013-й рік задекларував понад мільйон гривень. У 2014 році, після роботи у московському філіалі компанії Рошен – майже 640 тис грн і 2 млн в російській рублях. За рік роботи в Нацкомісії, Дмитро Вовк майже нічого не заробив. Сума сукупного доходу за 2015 – всього лиш 68 997 грн і 90 копійок. На банківських рахунках за минулий рік трохи більше 1 млн грн. За 2015 – задекларований Infiniti M35 2007 р.в., а в декларації за 2013 рік вказано Mercedes-Benz ML 350 2008 р.в.

vasilchenka zelenii-bir

Офіційно Дмитро Вовк задекларував дві земельні ділянки та житловий будинок на 243 кв. м., придбаний 2009 року у селі Зелений Бір. Також задекларовано третину квартири в новобудові Солом’янського району Києва, та квартиру на Печерську, придбану 2014 року. При ринковій ціні квартир з радянським ремонтом у 1200 доларів за квадратний метр, Вовк зумів купити квартиру майже вдвічі дешевше.