Оточення Саші «Браслєта» отримало ще два газових родовища
17.08.2016   //  

ТОВ «Укргаздоб» та ТОВ «Нафтогазенергопром», які в березні отримали в користування родовища корисних копалин в Харківській області, змінили засновників. Новими власниками фірм стали  Роман Дружбін та його бізнес-партнери, які наближені до оточення міністра МВС Арсена Авакова.

Про це йдеться у розслідуванні Катерини Каплюк для програми «Схеми».

ТОВ «Укргаздоб» та ТОВ «Нафтогазенергопром» в кінці березня стали переможцями аукціонів Держслужби геології та надр. Так, «Укргаздоб» отримало 20-річний дозвіл на вивчення з подальшою промисловою розробкою Південно-Кисівської площі на Харківщині, де можна видобувати нафту та газ. «Нафтогазенергопром» отримало 5-річний дозвіл на вивчення та дослідно-промислову розробку Мурафинської площі сланцевого газу.

В обох випадках за нафтогазові площі змагались лише по дві компанії. Наприклад, Мурафинською площею, окрім «Нафтогазенергопрому», зацікавились ще «Компанія «Нафта і газ». На момент подання документів на участь в аукціоні обидві фірми існували менш ніж два тижні і були зареєстровані в один день – 23 лютого 2016 року. Обидві фірми реєструвала одна й та сама людина – Наталія Моргун. Вона ж була зареєстрована на аукціоні як уповноважений представник ТОВ «Нафтогазенергопром».

За Південно-Кисівську площу змагались між собою вже згадані «Нафтогазенергопром» та «Укргаздоб». Компанія «Укргаздоб» на момент проведення аукціону компанія існувала лише півтора місяця В березні власниками всіх трьох фірм були вказані люди, не відомі в колах надрокористувачів.

За результатами конкурсу Мурафинської та Південно-Кисівської площ Антимонопольний комітет України порушив справу і почав розслідування за ознаками антиконкурентних узгоджених дій учасників аукціону.

Роман Дружбін був співзасновником ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» разом із підприємцем Олександром Павлюченком, який є помічником народного депутата від Народного фронту Ігоря Котвіцького, соратника та бізнес-партнера родини Авакова.

У департаменті комунікацій МВС відповіли, що дана інформація не належить до діяльності міністерства. У свою чергу прес-секретар Авакова Наталія Статівко заявила, що «Арсен Аваков зараз ніяким чином не пов’язаний ні з яким бізнесом».

Від «Наших грошей»

Роман Дружбін є співзасновником низки фірм, які з осені отримали від обласних рад та Держгеонадр кілька дозволів на дослідно-промислову розробку родовища літію в Кіровоградській області, урану в Миколаївській області, нафти і газу в Харківській області. Декілька підприємств, де співзасновником є Дружбін та його бізнес-партнери, нині ведуть роботи з доступом до родовищ титану і берилію в Житомирській області та нафтогазових покладів в Полтавській області.

В липні прокуратура Миколаївської області розпочала кримінальне провадження за фактом підроблення ТОВ «Атомні енергетичні системи України» документів для отримання дозволу на видобування уранових руд на території Михайлівського та Сафонівського родовищ Казанківського району. Співзасновником цього підприємства є Роман Дружбін. Його колишнього бізнес-партнер Олександр Павлюченка в ЗМІ називають кримінальним автори том на призвісько Саша «Браслєт».

Депутат Ігоря Котвицький, помічником якого Павлюченко, прославився виведенням минулого року $40 млн. Ці кошти раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського.

В середині 2000-х Павлюченко був саме помічником Злочевського.

Також, за даними «Дзеркала Тижня», підконтрольне раніше Злочевському  ТОВ «Ютекснафтогаз»останнім часом перейшло під контроль оточення Авакова.

Детально про схеми отримання родовищ оточенням Павлюченка читайте в матеріалі «Між надрами і Сашею «Браслєтом».