За півроку родина головного прикордонника придбала нерухомості в Києві на 17 мільйонів
16.08.2016   //  

Родина голови державної прикордонної служби України служби генерал-полковника Віктора Назаренка з  кінця 2015 року стала власником низки нерухомості в Києві, загальна вартість якої складає близько 17,5 млн грн. Про це йдеться у розслідуванні Аліни Стрижак для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

З кінця минулого року в житловому комплексі бізнес-класу «Сонячна брама» родичі головного прикордонника придбали три квартири та п’ять паркомісць.

ЖК «Сонячна брама»

ЖК «Сонячна брама»

На час купівлі квадратний метр житлової нерухомості на час купівлі коштував 30 тис. грн, машиномісце – близько 300 тис. грн. То ж тільки в ЖК «Сонячна брама» родина керівника ДПСУ стала власником нерухомості на 15 мільйонів гривень.

Нерухомість родини керівника ДПСУ в ЖК Сонячна брама

31-річна дочка Вікора Назаренка Ірина Диковицька наприкінці 2015 року придбала в «Сонячній брамі» квартиру площею 162 м кв та два машиномісця.

Власником квартири в ЖК «Сонячна брама» став і її чоловік Едуард Диковицький, на якого записана тут нерухомість площею 165,4 кв м. За тиждень до 2016 року Диковицький також став власником двох паркомісць в житловому комплексі.

Едуард Диковицький раніше очолював сектор в департаменті кредитно-розрахункових операцій «Нафтогазу» та був заступником начальника відділу. Зараз працює в державному «Укртрансгазі» членом ревізійної комісії. Бухгалтером в «Укртрансгазі» працює і дружина голови ДПСУ Олена Назаренко. «Укртрансгаз» і «Нафтогаз» не розкрили дані про доходи Едуарда Диковицького та Олени Назаренко, проте минулого року середня зарплатня в «Укртрансгаз» складала до 5 600 грн.

Ще одну квартиру в цьому житловому комплексі площею 102 кв м у травні 2016 придбала свекруха Назаренків – Галина Диковицька, а в червні того ж року з’явилось машиномісце в «Сонячній брамі» у її чоловіка Володимира Диковицького. Батьки зятя голови ДПСУ – з райцентру Сторожинець у Чернівецькій області. Володимир працював у транспортних підприємствах, матір – в інспекції з контролю за цінами, та нещодавно судилася за доплату до пенсії в розмірі 2800 грн. на місяць.

Ірина Диковицька заявила, що нерухомість придбана за кошти, отримані від відчуження іншого житла, а критика діяльності її батька спричинена його активною боротьбою з контрабандою на західному кордоні.

Родини Назаренків та Диковицьких справді здійснила низку операцій з нерухомістю. Так, у керівника ДПСУ була службова квартира на масиві Дарниця в Києві площею 138 кв м. У родини Диковицьких – в районі столичної станції метро Академмістечко. В один день 13 липня 2016 року обидві квартири були продані родині бізнесменів Рябченків, які є власниками мережі магазинів «Керамхолл». Рябченки не стали коментувати купівлю квартир у непрестижних районах Києва. Проте виявилося, що в обох цих начебто проданих квартирах досі мешкають попередні власники. За словами ріелтора, продаж принаймні однієї квартири здійснений без виплати грошей. Обидві квартири зараз знову виставлені на продаж.

Відмітимо, що в травні Ірина Диковицька набула також право власності на 50-метрову квартиру в житловому комплексі «Лідер» на столичній Шулявці. Такі ж квартири продаються за $100 тис (2,5 млн грн за нинішнім курсом).

Тож загальна вартість нерухомості, яку придбала родина головного прикордонника сягає 17,5 млн грн.

В декларації за 2015 рік керівник ДПСУ Віктор Назаренко сказав, що за рік заробив 245 тис грн., а його дружина на 9 тис грн. більше. На прохання журналістів прокоментувати походження коштів на нерухомість Назаренко ДПСУ відповів, що запитувана інформація стосується не його, а інших осіб, «є конфіденційною і може бути поширена тільки за їх згодою».

Нагадаємо, що у власності згаданих родичів Віктора Назаренка знаходиться парк коштовних авто вартістю біля 5 мільйонів гривень. При цьому сам головний прикордонник машини не має.

16 серпня в офісі Державної прикордонної служби в Києві силами прокуратури і департаменту боротьби з економічними злочинами МВС були проведені обшуки у справі про вирізаний ліс на кордоні на Закарпатті.

За даними «Української правди», під час заходів з облаштування кордону Чопської прикордонної було вирубано 30 км лісу цінних порід і вивезено в Словаччину на загальну суму $1,5 млн.