Прикарпатці отримували мільйони за укріплення в зоні АТО, які робили державні лісгоспи
29.07.2016   //  

ТОВ «Глобалкарпати-Еко» отримало бюджетні кошти за спорудження деревяних укріплень в Донецькій області, хоча ці роботи фактично виконували працівники державних лісгоспів області. Про це свідчать дані реєстру судових рішень.

У 2015 році Департаментом будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА за процедурою закупівлі в одного учасника уклав угоди на 28,80 млн грн. і додаткові угоди на 9,47 млн грн. із ПП «Брати КІП». У фірми замовили роботи по будівництву оборонних споруд в зоні антитерористичної операції.

У подальшому фірма «Брати КІП» уклала договір субпідряду з ТОВ «Глобалкарпати-Еко» на 17 млн грн.

Слідчі встановили, що за негласною вказівкою керівництва ОДА підприємства області частково за власний рахунок надавали робочу силу для будівництва фортифікацій у Донецькій області.

Зокрема, кожен держлісгосп області направляв своїх працівників в Донецьку область на спорудження укріплень з лісодеревини при цьому забезпечуючи їх бензопилами, цвяхами та продуктами харчування. А «Глобалкарпати-Еко» в актах виконаних робіт відобразила ці роботи як виконані самостійно та отримала з бюджету відповідні кошти.

Окрім того, деякі суб’єкти господарювання перераховували фірмі «Глобалкарпати-Еко» благодійну допомогу в сумі від 100 до 600 тис. грн.

Слідчі вважають, що неправомірно отримані бюджетні кошти були конвертовані і привласнені.

4 січня цього року зареєстровано кримінальне провадження №42016140400000001 за ч.5 ст.191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах або організованою групою.

По цих же контрактах із фірмою «Брати КІП» серпня 2015 року зареєстроване ще одне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів №42015090000000127 за ч.4 ст.191 ККУ.

Перевірка ДФІ показала, що «Брати КІП» роботи не виконувало, а тільки забезпечувало субпідрядників будівельними матеріалами. Усього із субпідрядниками було укладено 34 договори на суму 24,40 млн грн. Серед субпідрядників були ТОВ «Глобалкарпати-еко», ТОВ «Лідер-Плюс», ТОВ «Снятинбудінвест», Долинське будівельно-монтажне обєднання «Райагробуд».

Підприємство «Брати КІП» належить Петру Проціву, директором є Микола Проців, який у 2015 році чотири місяці пропрацював керівником Служби автодоріг в Івано-Франківській області.

Субпідрядник фірма «Глобалкарпати-Еко» раніше належала жительці Івано-Франківщини Галині Варежкіній, але у 2015 р. фірму переписали на Сергія Ющенка із м. Костянтинівка Донецької області.