Дружина замголовного лісничого Київщини влаштувала мисливську базу в заказнику
28.07.2016   //  

Дружина заступника голови Київського управління лісового та мисливського господарства Василя Гриня отримала у користування мисливські угіддя на території заказника загальнодержавного значення «Урочище Мутвицьке». Це встановило розслідування Надії Бурдєй для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Галина Гринь – співзасновниця «Мисливсько-рибальського клубу «Фортуна», яке отримало 11,4 тис. га угідь, включно із заказником площею 785 га. Частину заказника Грині навіть приватизували.

ris.2_jTVm5zoЗгідно закону «Про природно-заповідний фонд України», «на території заказника забороняється мисливство». На стендах, розташованих у заказнику також вказано: полювання заборонено.

Сам Василь Гринь пояснив мисливську базу дружини у заказнику її «любов’ю до тварин».

За версією керівника ДП «Макарівський лісгосп» Федіра Рижука в межах охоронної зони розташована мисливська база, однак мисливці тут не полюють. Водночас територія заказника нічим не відокремлена від території угідь.

Ще 12,3 тис. га мисливських угідь в Київській області у 2004 році отримало ТОВ  »МРК «Зубр», серед засновників якого донедавна була «Фортуна» Гринів та діючий начальник Київського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Цибулько.

ris.13

У заказнику Грині отримали не лише угіддя, а й приватизували дві земельні ділянки. У 2010 році Макарівська районна рада передала у власність 16-ти членам садівничого товариства «Берізка», серед яких і Василь Гринь та Тетяна Василівна Гринь земельні ділянки для ведення садівництва загальною площею майже два гектари. У вересні 2015 року суд повернув два гектари заказника у державну власність на вимогу прокуратури, адже землі відносяться до природно-заповідного фонду і перебувають під дією охоронного зобов’язання.

Дві ділянки в заказнику отримали дружина і син екс-голови Державного комітету лісового господарства України Віктора Червоного – Світлана та Андрій Червоні.

Віктор Червоний володіє іще двома маєтками у Стоянці, які розміщені  на кількох ділянках загальною площею щонайменше 2,7 га. Як розповідало видання НГ, чотири ділянки землі на гектар оформлено на самого Віктора Червоного, ще дві ділянки на півгектара – на дружину, а також мінімум по одному паю мають син і дочка.

У 2008-2011р.р. Червоний обіймав посаду заступника голови Держкомітету лісового господарства України, до того півтора роки цей же комітет очолював, у 1996-2004 р.р. був гендиректором Державного лісогосподарського об’єднання «Київліс», ще раніше вісім років працював лісничим і стільки ж – директором Київського держлісгоспу.

Окрім того, Віктор Червоний і досі є  в співзасновником ТОВ «Оксамит-сервіс». Серед інших співзасновників: екс-міністр оборони Олександр Кузьмук, нардепи брати Сергій та Олександр  Буряки, власник Запорізького автозаводу Таріел Васадзе та лідер депутатської групи «Відродження» у ВР  Віталій Хомутиннік.