Суд вирішив, що прикордонники законно переплатили 3 мільйони ПДВ за бронежилети для АТО
11.07.2016   //  

Військова частина 1471 Державної прикордонної служби не змогла стягнути з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Темп-3000» 2,71 млн грн. податку на додану вартість. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 29 червня.

У серпні 2014 р. Військова частина і «Темп-3000» уклали договір поставки шоломів і бронежилетів на 16,27 млн грн., з яких 2,71 млн грн. – ПДВ.

Водночас з 23 липня 2014 р. вступив в дію закон, яким постачальникам дозволили не платити податок на додану вартість при імпортуванні бронежилетів, касок та інших товарів для потреб АТО.

Військова частина звернулася до суду щодо стягнення із постачальника 2,71 млн грн., виплачених як ПДВ.

Однак суд у позові відмовив. Суддя Валерій Князьков виходив з того, що сторони, підписавши договір, дійшли згоди щодо ціни і договір повністю виконали. Цивільним кодексом встановлено недопустимість зміни ціни договору після його виконання.

Суд вказав, що договір поставки не містить посилань на те, що шоломи і бронежилети замовлялися саме в оборонних цілях в зону АТО. Військова частина на надала доказів поставки товару для цих потреб.

Також суддя Валерій Князьков вирішив, що само по собі отримання платником податку податкової пільги не тягне за собою її загальнообов’язкове використання, а навпаки – ставиться в залежність від волевиявлення одержувача пільги. Тобто не платити ПДВ за бронежилети для АТО є правом, не обов’язком. Крім того, в матеріалах справи немає даних, що фіскальна служба знаходила порушення при оподаткуванні при виконанні цього договору.

Відомо, що аналогічно з ПДВ каски і бронежилети у фірми «Темп-3000» купувало Міноборони. Ще у липні 2014 року військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати 22 млн грн. службовцями Міноборони. У січнілютому цього року прокуратура по цій справі отримала дозвіл на виїмку документів у податковій службі, оскільки її працівники склали завідомо неправдиву довідку про відсутність у «Темп-3000» порушень податкового законодавства.

Всього від початку російської інтервенції на початку 2014 року, «НВП «Темп-3000» Тамари Романчук, Юрія Євтушенка та Романа Балченка отримало підряди військових на постачання броньованої амуніції та спорядження на 1,84 млрд грн.