Лакмусовий ринок «Барабашово»
04.07.2016   //  

barabІсторія про те, як Фельдман втратив свої ринки в Харкові і зберіг «Барабашово».  А потім зміг захистити його від Юри Єнакієвського.

Для того, щоб дізнатись, хто реально управляє Харковом, можна не читати місцевої преси. Можна вибрати інший шлях: подивитись, під ким у даний історичний момент знаходяться базари. Одним із таких лакмусових папірців є «Барабашово».

Ми вирішили зафіксувати цю історію, хоча б для того, щоб, коли буде раптом її продовження – то інші коллеги мали б від чого відштовхнутись. Отож.

Концерн «АВЕК і Ко» Олександра Фельдмана в середині 90-х у Харкові контролював більшу частину ринків, але зараз в нього залишилася єдина перлина – один з найбільших ринків Європи – торгівельний центр біля станції метро «Барабашово».

Після того, як мером міста став Михайло Добкін, Фельдман у війні з міськрадою втратив через суд Сумський ринок, а потім через інтриги не зумів зберегти Кінний та Центральний. Всі ці ринки зараз контролюються оточенням мера Геннадія Кернеса.

Фельдману вдалося зберегти «Барабашово», хоча спроби віджати частину ринку відбуваються постійно, що було особливо помітно за часів Януковича.

Як створювали «Барабашово»

Ринок заснували у 1996 році на незабудованному майданчику. Ініціатором створення ринку став тодішній міський голова Харкова Євген Кушнарьов, а оператором ринку – АТ «Концерн «АВЕК та Ко». Ця структура тісно пов’язана з Олександром Фельдманом, який з 2002 року постійно обирається народним депутатом України (БЮТ, Партія регіонів, позафракційний). Крім того, Фельдман був бенефіціаром не тільки «Барабашово», але й інших великих ринків Харкова – «Центральний», «Кінний», «Сумський», «Павлово Поле».

До середини 2000-х ТЦ «Барабашово» активно розвивався та збільшувався, склад акціонерів «Авеку» мінявся, але в основному це були люди та структури близькі до Фельдмана. Зокрема: Матвій Гельштейн, Генадій Броншпак, Віктор Ларченко, Сергій Сьомочкін, Валерій Багінський, Олександр Заболотній тощо.

Власником ринку став концерн, який має договори оренди на землю, серед його засновників є приватна ВКФ «АВЕК», СП «Венто», ТОВ «Альтернатива», ТОВ «Авек-с », ТОВ «Алькад ЛТД», ТОВ «Ростра» і колгосп «Дружба», а оператором – ТОВ «Хароптторг», яке також належить родині Фельдманів.

Після виборів 2006 року у Харкові мером міста став Михайло Добкін, а секретарем міськради Генадій Кернес. Це призвело до загострення конфлікту між «тимошенківцем» Фельдманом та регіоналами – очільниками міста. Міська влада звинувачувала Фельдмана в ігноруванні правил пожежної безпеки. Саме в цей час на ринку сталися найбільші пожежі.

пожар барабашово пожар барабашово1

На той час ТЦ «Барабашово» складався із восьми торгових майданчиків, його площа перевищує 75 гектарів, тут більше 18000 торговельних і складських місць.

кернес-фельдманУ кінці 2009 року Фельдман підписав «мирову» з Добкіним та Кернесом, але вийшов з цієї війни з втратами. ТЦ «Барабашово» в нього залишився, але решту найбільших ринків він втратив. Нічого дивного, що новими їхніми власниками стали бізнесмени наближені до родини Кернеса.

Слід Юри Єнакієвського

В 2011 році Фельдман залишив БЮТ та вступив у Партію регіонів, але саме в цей час у ЗМІ з’явилася інформація, що на частину ринку поклав око товариш Віктора Януковича – Юрій Іванющенко (Юра Єнакієвський).

Структура власності не змінилась, однак зміни торкнулись оператора грошових потоків.

Власники ринку ліквідовули «Хароптторг», а підприємців змусили укладати договори оренди торгівельних павільйонів з новою структурою – ТОВ «Проперті менеджмент Україна». Цю компанію створили в Києві. Засновником та керівником був Олексій Приймак. Також серед засновників вказана кіпрська «Вайтволл Консалтантс Лімітед», яка належить офшору з Віргінських островів – Demares International Investments Limited.

Саме Приймак і може бути тою ланкою, яка пов’язала «Барабашово» та Юру Єнакієвського.

Приймак був акціонером ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів». У цьому підприємстві його партнерами були Віктор Телюх та Маргарита Смелянська. Остання фігурує у ЗМІ, як співачка Рі та донька екс-голови Державної служби зайнятості Володимира Галицького. У 2012 році Смелянська влаштувала ДТП в Монако, в якому розбила «Бентлі».

За останніми даними на порталі SMIDA, сьогодні головними акціонерами ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів» є Ігор Ігнатов та Григорій Шумаков.

Григорій Юрійович Шумаков – це син авторитетного бізнесмена Юрія Шумакова (відомий також як Шумак) близького до екс-нардепа Юрія Іванющенка

Ігор Ігнатов є членом наглядової ради «Інтеграл банку» й, за даними Forbes, курирує бізнес Юрія Іванющенко.

Наші часи

У 2015 році ситуація змінилася. «Проперті менеджмент Україна» прибрали з базару, а замість неї завели нового оператора – ТОВ «Харківська роздрібна компанія». Підприємцям навіть не запропонували укласти новий договір. Нова структура просто почала збирати гроші замість попередньої, хоча «Проперті менеджмент Україна» не була ліквідована, а лише перереєстрована у Сумах. Директором нового оператора став помічник нардепа Фельдмана Дмитро Безпалов.

Засновниками ТОВ «Харківська роздрібна компанія» стала кіпрська «Роззбі Інвестментс Лімітед» (Rossby Investments Limited), бенефіціарами якої вказані  Наталія Костарас та Софія Арістейдоу.

Одразу після виборів знов загострився здавалося б вичерпаний конфлікт між людьми Фельдмана з фракції «Наш край» та мером Харкова Генадієм Кернесом. Після того, як представники фракції «Наш край» утрималися від одного з важливих голосувань, Кернес заявив, що представники концерну «АВЕК» мають заборгованість перед бюджетом у сумі 50 млн. грн. А за деякий час на ринку знову сталася пожежа. У 2016 році конфлікт у публічній площині зійшов нанівець. Можливо, давні знайомі знов знайшли точки дотику.

Земля та нерухомість на «Барабашово»

Після екскурсу в історію подивимося, хто ж контролює землю та нерухомість на головному базарі України. Фактично всю землю під  ринком орендує ПАТ «Концерн АВЕК та Ко». Також концерн володіє і десятками тисяч квадратних метрів на території ринку. Сьогодні це майно в іпотеці. Структура Фельдмана взяла кредит в «Ощадбанку» на 600 млн. грн. й повинна розрахуватися до липня 2016 року.

Ще одна структура, яка має тисячі квадратних метрів нерухомості на ринку «Барабашово» – ТОВ «Перехрестя плюс». Раніше серед засновників цієї фірми був Олександ Фельдман-молодший, а зараз вона записана на ТОВ «Перехрестя плюс Інк.», а директором є Андрій Моденов.

«Перехрестя плюс Інк.» засноване кіпрською фірмою «Буррбуш Холдінгс лімітед» і майстром стріт-воркауту Денисом Мініним, який також є директором.

Засновниками кіпрської компанії є Avec Ukraine Group Limited (Кіпр) і Standing Assets S.A. (Віргінські острови).

Володіє нерухомістю на ринку ще одна близька до Фельдмана структура – ТОВ «Космо Мол». Засновником цієї компанії є ТОВ «Космо Мол Інк», а директором – Андрій Моденов.

Засновником ТОВ «Космо Мол Інк» є кіпрська «Арміноі Холдінгс Лімітед» і вже згаданий Дмитро Безпалов. Майно «Космо Мол» теж перебуває в іпотеці як застава по кредиту ТОВ «Енерготранстройсервіс» Олександра Заболотнього.

Дві будівлі загальною площею близько 3000 кв.м. має ТОВ «Проперті менеджмент Україна». На майно накладена іпотека через кредит в «Українському бізнес банку» Олександра Януковича. Зараз цей банк у стадії ліквідації.

Будівля площею 280 кв. м. на території ринку належить ТОВ «Метро» Сергія та Людмили Коритіних. Сергій Коритін був кандидатом у депутати Харківської міськради від «Партії «Наш край».

Можливо, десь у глибоких офшорах якась частка ринку й відійшла від Фельдмана, але у Харкові управління і збір грошей виконує його менеджмент, який з минулого року має підтримку у міськраді від фракції «Наш край», що складається виключно з працівників концерну «Авек».

Таким чином, Фельдман залишається головним бенефіціаром найбільшого в Україні й одного з найбільших у Європі ринків, який, щоправда,  переживає не найкращі часи з огляду на стосунки з Росією й війною на Донбасі. Адже саме в цих локаціях були головні оптові покупці товарів ринку.

Зате претензій від Юрія Іванющенка вже не чути.  Ну, і Кернес трохи заспокоївся, тільки з інших мотивів – він на відміну від Іванющенка отримав усе, що хотів.

Павло Новик, для «Наших грошей»