Комунальники стягують 72 мільйони з Продивуса, хоча раніше перерахували гроші заводу Порошенка
01.07.2016   //  

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» стягує 71,66 млн грн. із ПАТ «Мостобуд». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 10 червня.

У 2004 році комунальне підприємство уклало договір із ПАТ «Мостобуд» щодо будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві.

З метою прискорення будівництва та у зв’язку з терміновою виробничою необхідністю сторони погодили, що КП буде безпосередньо оплачувати поставку металоконструкцій, відповідно до договорів «Мостобуду» із ПАТ «Завод «Ленінська кузня» і ТОВ «Евромост».

Відтак у 2012 році КП перерахувало ПАТ «Завод «Ленінська кузня» аванс в сумі 63,26 млн грн.  і ТОВ «Евромост» – 8,10 млн грн.

Як зазначили комунальники, станом на дату позову термін відпрацювання авансових платежів сплив, а «Мостобуд» своїх зобов’язань по контракту не виконав.

«Мостобуд» позов заперечував, оскільки коштів не отримував і вони були перераховані не йому, а фірмі «Евромост» та заводу «Ленінська кузня».

Також «Мостобуд» надав суду акти виконаних робіт на суму 49,47 млн грн. та повідомив, що аванси були використані на придбання товару на 26,75 млн грн., що в сумі складає 76,22 млн грн. і перевищує суму позовних вимог, а тому підстави для повернення авансу відсутні.

Однак комунальники повідомили, що строк повернення невідпрацьованих авансів сплив 28 червня 2014 р., а акти виконаних робіт знаходяться поза спірним періодом, також частина актів стосується іншого контракту. Суд погодився із доводами КП і прийняв рішення про стягнення коштів.

51% акцій ПАТ «Мостобуд» належить колишньому народному депутату від Партії регіонів Володимиру Продивусу, ще 22% – його дружині Світлані Продівус. Компанія є однією з найбільших у сфері будівництва інфраструктурних споруд – мостів, естакад та автомагістралей.

Завод «Ленінська кузня» зареєстровано на інфвестфонд «Прайм Ессетс Кепітал» президента Петра Порошенка та інвестфонд «ВІК» народного депутата Ігоря Кононенка, який очолює парламентську фракцію партії «Блок Петра Порошенка».

Фірма «Евромост» зареєстрована в Миколаєві і належить російському ЗАТ «Воронежстальмост» і ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Велс», основним власником якої є ТОВ «Оптігруп Системс» (Естонія).

ЗАТ «Воронежстальмост», 29% акцій якого володіє ВАТ «Мостостройиндустрия», а решта акціонерів фізособи. Найбільшими акціонерами підприємства «Мостостройиндустрия» є Російський фонд федерального майна, Міністерство майнових відносин РФ, Іван Кокота, Владімір Колгін.