Прокуратура не відсудила кінотеатр «Тампере» у сербського магната, якого садять в тюрму за несплату податків
24.06.2016   //  

kinoteatr-tampereСуд відмовив у позові прокуратури про витребування від ТОВ «Дельта-ПФ» у комунальну власність м.Києва цілісного майнового комплексу по вул. Героїв Севастополя, 42. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 14 червня.

У 2007 році Київрада вирішила передати майновий комплекс КП «Кінотеатр «Тампере» в оренду на конкурсних засадах строком на 5 років. Відповідно до цього рішення, КМДА зобов’язала директора кінотеатру вжити заходи щодо реорганізації підприємства через приєднання до суб’єкта господарювання, якого буде визнано переможцем конкурсу і правонаступником КП.

У 2008 році переможцем конкурсу на право оренди стало ТОВ «Дельта-ПФ». З фірмою як орендарем було укладено попередній договір передачі майна комунальної власності. У подальшому «Дельта-ПФ» через суд домоглася визнання укладеним договору оренди комунального кінотеатру.

У 2009 році КП «Кінотеатр «Тампере» було ліквідоване через приєднання до ТОВ «Дельта-ПФ».

6 листопада 2013 року компанія «Дельта-ПФ» оформила у власність майно колишнього кінотеатру.

13 листопада 2013 року Київський апеляційний господарський суд скасував рішення про визнання укладеним договору оренди майна кінотеатру з фірмою «Дельта-ПФ».

Прокурор подав позов про визнання недійсними розпоряджень КМДА про припинення КП «Кінотеатр «Тампере» і реорганізацію шляхом приєднання до ТОВ «Дельта-ПФ», а також про витребування майна колишнього кінотеатру від «Дельта-ПФ» у комунальну власність Києва.

У червні і серпні 2015 року суди першої та апеляційної інстанцій провадження щодо визнання недійсними розпоряджень КМДА припинили, зазначивши, що спір є публічно-правовим і має розглядатись в адміністративному суді, а не господарському. У решті позовних вимог було відмовлено.

Прокуратура подала скаргу до Вищого госпсуду, який визнав, що висновки попередніх судів, що спір має розглядатись в адміністративному суді є помилковим. Вищий госпсуд виходив з того, що на підставі спірного розпорядження КМДА «Дельта-ПФ» отримала свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Однак право власності «Дельта-ПФ» на нерухоме майно базується на правовстановлюючому документі – свідоцтві про право власності. А тому оскарження розпоряджень КМДА не впливає на чинність свідоцтва про право власності.

Суд вирішив, що позов про визнання недійсними розпоряджень КМДА не повинен розглядатися, оскільки не матиме юридичних наслідків. Разом з тим, суд зазначив, що ці розпорядження можна оскаржити у поєднанні з вимогою про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно. На сьогодні свідоцтво про право власності фірми «Дельта-ПФ» залишається дійсним, а тому підстав для витребування майна у комунальну власність немає.

Площа приміщення кінотеатру «Тампере» – 2 052 кв.м. Його вартість оцінюють у 18,86 млн грн.

У квітні цього року приміщення оформила у власність панамська корпорація Lexafin Business S.A. Підставою для виникнення права власності стало те, що попередній власник «Дельта-ПФ» у 2014 р. передав майно в іпотеку за $2,5. Строк виконання зобов’язання був встановлений як 30.05.2026.

ТОВ «Дельта-ПФ» належить ТОВ «Гріннвуд-Компані» і ТОВ «Консалтингова компанія «Орттус».

Власником «Гріннвуд-Компані» є кіпрська компанія «Вестернайз Інвестмент Лімітед».

«Консалтингова компанія «Орттус» зареєстрована на «Глімлайт Холдінг Лімітед» з Кіпру.

Бенефіціарними власниками обох кіпрських фірм в українському реєстрі значаться громадянин Бельгії, який проживає у Швейцарії, – Аркадій Бланк; громадянин Італії, який проживає у Швейцарії, – Браніслав Груіч; а також сербський магнат Мірослав Мішковіц, який вважається другою найбагатшою людиною в Сербії. Він володіє компанією Delta Holding, що працює у сфері нерухомості, агробізнесу, торгівлі спортивними і модними товарами.

20 червня американське видання NBC News повідомило, що в Сербії Мірослава Мішковіца засудили до 5 років позбавлення волі за те, що він допоміг своєму сину Марку ухилитися від сплати податків в сумі 3 млн євро. Мішковіц та його адвокат пообіцяли оскаржити вирок.