Головбух «Криворіжгазу» уникла судимості за заниження податків, виплативши мільйон ПДВ і штрафу
13.06.2016   //  

Головний бухгалтер ПАТ «Криворіжгаз» заплатила 877 тис грн., щоб закрити кримінальну справу щодо заниження податків. Про це свідчить ухвала Кіровського районного суду м. Дніпропетровська.

Заниження податку на додану вартість виявила СДПІ з ОВП у м. Дніпропетровську при перевірці діяльності компанії. У вересні 2015 р. Генеральна прокуратура відкрила за цим фактом кримінальне провадження.

У 2012-2013 рр.. головбух внесла до податкових декларацій із ПДВ завідомо неправдиві відомості по відносинах із ТОВ «Агенція інвестиційного менеджменту», ПАТ «Харківгаз», ПП «Газсервісмонтаж», ТОВ «Поліінвестбуд», ТОВ «Центробуд», ПП «Бін Вам Сервіс», ПП «Теплопром», ТОВ «Криворіжгазифікація» і ТОВ «Сіріус Стандарт».

Обвинувачена відшкодувала 702 тис грн. основного платежу і 175 тис грн. штрафу ще до винесення підозри. Крім того, вона вперше вчинила злочин за ч. 1 ст. 212 КК України, тому 5 квітня суд задовольнив клопотання прокурора Борисова К.А. про звільнення від відповідальності та закриття справи.

За даними SMIDA, фінансову звітність «Криворіжгазу» за 2012-2015 роки підписувала головний бухгалтер Котенко Т. І.

Власником київської «Агенції інвестиційного менеджменту» від самого заснування у 2004 р. є британська компанія «Альбермарл Трейдінг Лімітед» («Albermarle Trading Limited»). Вона у свою чергу належить вірґінському офшору «Веделл Венчерз Інк» (Wadell Ventures Inc). З 2007 року директором «Агенції» є Валентин Цецюрський.

«Агенція» виступає співзасновником ще у кількох бізнес-проектах. Наприклад, їй належить 33% у ТОВ «Місто-Буд-Інвест» з групи Дмитра Фірташа.

Також «Агенції» належить 84% у ТОВ «Укртепло», решта статутного капіталу належить Дмитру Разумкову. Раніше це «Укртепло» належало «ударівцю» Дмитру Надєїну, який нині розвиває низку однойменних фірм, що займаються котельнями на альтернативному паливі у низці регіонів України («Укртепло-Київ», «Укртепло-Запоріжжя» тощо).

Днями філія «УМГ «Черкаситрансгаз» замовила «Агенцій» електроенергії на 251,17 млн грн.

«Харківгаз» належить кіпрським офшорам і ТОВ «Ласфано Україна», яке пов’язують з Фірташем та Сергієм Льовочкіним.

«Криворіжгаз» також пов’язують із Фірташем. Одним з акціонерів є ПАТ «Дніпрогаз», яке належить кіпрським офшорам Eriswell Trading LTD (16,6%), Sodeman LTD (9,7%), Tanter Holdings LTD (16,6%), Sagacity LTD (16,9%), Humgate Holdings LTD (21,5%).

Раніше «Дніпрогаз» входив у групу «Газекс» російського мільярдера Віктора Вексельберга. Однак у 2012 р. акції «Дніпрогазу» та інших українських облгазів «Газекса» були перереєстровані на вищезгадані офшори. Учасники ринку заявляли, що компанії нібито перейшли під контроль «Газпрому».