Оточення Авакова за півроку отримало в користування цінні родовища в трьох областях
09.06.2016   //  
Олександр Павлюченко на прізвисько Саша "Браслєт" раніше був помічником нардепа Злочевського, а нині має корочки помічника Ігоря Котвіцького

Олександр Павлюченко на прізвисько Саша “Браслєт” раніше був помічником нардепа Злочевського, а нині має корочки помічника Ігоря Котвіцького

Пов’язані фірми за останні півроку отримали від обласних рад та Держгеонадр дозволи на дослідно-промислову розробку низку родовищ корисних копалин, йдеться у статті «Наших грошей».

Фірми, де є співзасновником мешканець Полтави Роман Дружбін, отримали доступи до родовища літію в Кіровоградській області, урану в Миколаївській області, нафти і газу в Харківській області (див. таблицю).

Також 24 травня Київський апеляційний адміністративний суд зобов’язав Держекоінспекцію затвердити фірмі «Ангро Інвест» екологічні картки на вісім ділянок, що відкриває бізнесменам доступ до нафти і газу в Полтавській області.

У Житомирській області дві фірми Дружбіна не отримала дозволів на розробку двох родовищ титану і берилію.

Дружбін – це колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на призвісько Саша Браслєт.

Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова.

Котвицький прославився виведенням минулого року $40 млн. Ці кошти раніше належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» біглого міністра екології Миколи Злочевського.

В середині 2000-х Павлюченко був саме помічником Злочевського.

Також, за даними «Дзеркала Тижня», підконтрольне раніше Злочевському  ТОВ «Ютекснафтогаз»останнім часом перейшло під контроль оточення Авакова.

Фірми Дружбіна надавали Кіовоградській та Полтавській обласним радам лист-гарантію від гонконгської Eternity  (Asia) Limited, яка обіцяла інвестиції в родовища. Засновником цієї фірми є офшор з Британських Віргінських островів «Trade delta ventures limited», а директором – мешканець Дніпропетровська Олександр Наумчик. Чоловік з таким ПІБ в 2007-2012 був помічником народного депутата від «Батьківщини» Дмитра Ветвицького. Це хресний батько дочки Юлії Тимошенко – Євгенії. Ветвицький раніше очолював «Єдині енергетичні системи України», в 2011 році залишив фракцію «Батьківщина». Також до 2014 року у «Батьківщині» перебував Аваков.

Нагадаємо, 20 травня Кіровоградська обласна рада надала дозвіл ТОВ «Українські рідкісні метали» на користування Полохівським родовищем літієвих руд – одного знайбільших родовищ літію в Європі. Зараз це рішення оскаржується в суді.

Поки що оточенню Авакова не вдалося зайти на родовища нафти і газу на Полтавщині, які раніше належали ТОВ «Голден дерік». На початку жовтня Полтавська облрада зняла з порядку денного питання про виділення в обхід аукціону воьми площ ТОВ «Ангро інвест», хоча перед цим питання було погоджена з ОДА та профільною депутатською комісією. Крім того, «Ангро  інвест» уже перерахувала 40 тис грн за інвестиційним договором з Котелевською РДА (це один із районів, в якому розташовані бажані родовища). Але на сайті облради відсутня інформація про надання дозволу фірмі на початок роботи. Більш того, фірма зараз судиться з Держекоінспекцією за затвердження екологічних карток на родовища в Полтавській області.

Підприємство

(дата заснування)

Засновники Родовище Корисні копалини Стан
1 ТОВ «Українські  рідкісні метали»

13.08.2015

Олександр Настенко, Віталій Якименко, Олег Орлов, Роман Дружбін (керівник) Полохівське родовище літієвих руд

(Кіровоградська область)

Літій Спецдозвіл Кіровоградської обласної ради
2 ТОВ «Харківенергопром»

03.08.2015

 

Роман Дружбін,

Олександр Настенко,

Віталій Якименко ( керівник), Віталій Ткачов

 

Західно-Гутська площа

(Харківська область)

Сланцевий газ Спецдозвіл

Державної служби геології та надр України

3 ТОВ «Восток-Енергоресурс»

02.08.2007

Роман Дружбін (керівник)

Олександр Настенко,

Віталій Якименко,

Лілія Багрянцева, Ярослав Костенко, Тетяна Степченко

Новософіївська площа

(Харківська область)

Нафта і газ Спецдозвіл Харківської облради
4 ТОВ «Атомні енергетичні системи України»

03.08.2015

Данії Бєляєв, Роман Дружбін,

Олександр Настенко

(керівник),

Віталій Якименко

 

Михайлівська площа та Софонівське родовище

(Миколаївська область)

Уран Спецдозвіл Миколаївської облради
5 ТОВ «Ангро Інвест»

24.03.2015

Роман Дружбін (керівник), Віталій Ткачов, Віталій Якименко, Олександр Настенко, Людмила Габідулліна Демидівська, Жарківська,

Красногорівська,

Південно-Миргородська, Судіївська, Федорівська, Федунківська,

Черкаська

площі

(Полтавська область)

Нафта і газ В кінці травня Держекоінспекція програла апеляційний суд про скасування затвердження екологічних карток  на 8 ділянок
6 ТОВ «Пержанська рудна компанія»

03.08.2015

Роман Дружбін,

Олександр Настенко,

Станіслав Убізський,

Віталій Якименко ( керівник Олександр Жилін)

 

 

Перуанське родовище берилію

(Житомирська область)

Берилій Подавалася заявка до Держгеонадр, але в кінці квітня була повернута
7 ТОВ «Титан-апатитова група»

13.08.2015

Роман Дружбін,

Олександр Настенко, Дмитро Нікулін (керівник), Віталій Ткачов, Віталій Якименко

Торчинське родовище

(Житомирська область)

Титан, ільменіт

В грудні 2015 року громади сіл відмовили в погодженні дозволу