«Ощадбанк» стягує 56 мільйонів з підприємства, в ризикові акції якого вклав гроші пенсійний фонд НБУ
02.06.2016   //  

Державний «Ощадбанк» через суд стягує з ПАТ «Свіжачок» 55,66 млн грн заборгованості по облігаціям. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 24 травня.

У жовтні 2013 року «Ощадбанк» купив відсоткові іменні облігації ПАТ «Свіжачок» серії «А» у кількості 50 тис штук загальною номінальною вартістю 51,68 млн грн. Підприємство на вимогу банку мало викупити ці облігації, однак після звернення «Ощадбанку» «Свіжачок» цього не зробив.

Відтак, за ПАТ «Свіжачок» утворилося 50 млн грн заборгованості, 3,97 млн грн несплаченого відсоткового доходу, а також інфляційні та 3% річних.

У грудні 2015 року Госпсуд Запорізької області (суддя Кагітіна Л.П.) повернув позовну заяву банку без розгляду, посилаючись на порушення банком правил об’єднання позовних вимог.

Та Донецький апеляційний госпсуд (судді Колядко Т.М., Ломовцева Н.В., Скакун О.А.) у березні цього року передали матеріали справи на розгляд суду першої інстанції. А ВГСУ залишив цю постанову без змін. Вони не вказали, що вимоги банку про стягнення заборгованості зі зворотнього викупу облігацій та відсоткового доходу за облігаціями пов’язані між собою підставами виникнення та доказами. При цьому суд першої інстанції, відмовляючись розглядати позов, не навів обґрунтування свого висновку.

Нагадаємо, восени 2014 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дійшла висновку, що Недержавний пенсійний фонд НБУ вклав понад 500 млн грн, що належать майбутнім пенсіонерам, в ризикові цінні папери. Зокрема, НПФ НБУ купив акції ПАТ «Свіжачок», де частка фонду тепер становить 98%. Зокрема, Нацкомісію хвилювали великі фінансові зобов’язання підприємства. ПАТ «Свіжачок» займається вирощуванням свиней.

Гендиректор ПАТ «Свіжачок»  Андрій Долговський торік балотувався в Приморську райраду за списками партії «Наш край», однак не пройшов.