Мартове Ярославського&Ко
31.05.2016   //  

1433195974_426559_eto-kottedzh-karl_demotivators_toПомпезні маєтки родин харківських суддів, прокурорів, податківців та митрополита побудовано у селищі Мартове на місці сільських будиночків та лісу, які офіційно показує кадастрова карта.

Селище Мартове – одне з найбільш мальовничих місць у Харківській області. Воно розташоване на березі Печенізького водосховища річки Сіверський Донець і є одним з найулюбленіших місць для відпочинку у харків’ян. А також одним з найулюбленіших місць забудови для чиновників, суддів, прокурорів та бізнесменів. За українською традицією, світити свої ім’я та помістя ці «селяни» не бажають. І це бажання таке сильне, що ще за 10 кілометрів до Мартового перехожого зустрічає паркан, який відгороджує місцевих від чужих очей.

Взагалі, утаємниченість – спільна риса нових жителів Мартового. Бо якщо подивитися на кадастрову карту, то ми побачимо на місці селища невеличкі будинки, а поруч – ліс. Але дійсність зовсім інша – великі  помістя за міцними парканами, які все глибше і глибше врізаються в ліс.

ДОМ В ЛЕСУДОМ В МАРТОВОЙ

Будинки також, як і їх господарі, намагаються залишитись «безіменними» – на жодній з новобудов не має таблички з адресою.

КОТТЕДЖ

Прихований маєток Ярославського

Найбільш відомий широкому загалу мешканець Мартового – мільярдер Олександр Ярославський. В 2011 році польські журналісти під час зйомок фільму «Король Харкова» оцінили площу його маєтка в 25 гектарів.

ДОМ ЯРОСЛАВСКОГО

На кадастровій карті не знайти такої ділянки в Мартовому. Та й на самого Ярославського офіційно не зареєстровано жодного будинку в Харківській області.

Але місцеві мешканці безпомилково вказують на власність мільярдера, яку той відгородив від зовнішнього світу бетонними брилами.

ВИД НА ТЕРРИТОРИЮ, ГДЕ ДОМ ЯРОСЛАВСКОГО

Перед в’їздом до маєтку стоїть табличка з надписом, що цей ліс – природний заказник.

заказник

За даними кадастрової карти, на місці маєтку Ярославського виділеної землі не має. А ось Google Map показує тут будинок, басейн, пірс та інші споруди.

гугломап

Втім землю та нерухомість, яка має відношення до Ярославського, у реєстрах знайти вдалося. Так, у власності олігарха дві земельні ділянки площею 0,6 га та 0,25 га. Ще Ярославський є засновником ТОВ «Сектор-Плюс», яка має у власності земельну ділянку площею 0,21 га та житловий будинок. Його партнером у цій фірмі є Сергій Остапенко.

«Сектор-Плюс» має нерухомість в Мартовому за адресою вул. Леніна, 23. В реєстрі юридичних осіб саме по цій адресі знаходиться ПП «Композит» Юрія Непокритого. Фірма орендує 6 га землі на березі водосховища та має судову тяганину через забудову захисної смуги.

кадастр

Крім того, Непокритий разом з Сергієм Остапенко та директором ТОВ «Сектор-Плюс» Віталієм Левченко входить до числа засновників ХМГО «Регбі-клуб» Олімп». Це основна спортивна втіха Ярославського після втрати «Металіста».

ЯРОСЛАВСКИЙ

Віталій Левченко минулого року очолював список Волонтерської партії на виборах до Печенізької районної ради, але не депутатом не став. Також в цьому списку кандидатів був Ігор Кімнатний, який володіє в Мартовому двома земельними ділянками загальною площею 0,36 га, а ще житловим будинком площею 188,3 кв м. Кімнатний є директором ТОВ «Луговик». Раніше серед засновників цієї фірми був Юрій Непокритий, а зараз вона записана на офшор з Белізу «Ленгтон Менеджмент Лімітед» та кіпрську фірму «Громада консультантс лімітед». Ці дві компанії також є засновниками ТОВ «Святобор», яке володіє мисливськими угіддями на Харківщині.

Оточення Глушакова

Дві земельні ділянки в Мартовому по 0,99 га кожна орендують ТОВ Фірма «Арбат ЛТД» та ТОВ «Ентекс». Засновниками першого є Євген Іващенко, Володимир Володимирович Барілко та Роман Олексійович Довгий. Директор – Сергій Кобзар. Засновниками другого підприємства є ті самі люди, але замість Євгена Іващенка до їх числа входить Наталія Іващенко.

БАРИЛКОЦікаво, що ПІБ Барілко співпадає з ПІБ екс-гравця «Металіста» та теперішнього гравця одеського «Чорноморця», який запам’ятався вболівальникам невдалою грою в матчі з «Говерлою». Матір футболіста звуть Світлана Барілко. І так саму звуть дружину Володимира Глушкова, який донедавна очолював ДП «Електроважмаш» та віддавав багатомільйонні підряди фірмі дружини.

Ще одна земельна ділянка площею 0,99 га використовується ТОВ «Фрі-Форм», де серед засновників є Наталія Іващенко, а також Олег Медведєв та Сергій Куликівський. Останній був серед членів правління «Реал-Банку» до того, як він перейшов під контроль оточення Сергія Курченка. Також до правління цього банку входив Євген Іващенко. Особисто Іващенко має ще дві ділянки по 0,12 га кожна. Більше того, землю у власність в Мартовому отримала велика кількість його родичів.

Земельна ділянка площею 0,99 в оренді у ТОВ «Стрім». Раніше засновником цього підприємства було ТОВ «Ентекс», але зараз воно належить Володимиру Бездітко – батьку судді Харківського окружного адміністративного суду Дениса Бездітка.

Фірми «Вуд Резорт» та «Форест Клаб» на двох орендуют 2 га землі. Їх засновниками є Дмитро та Данило Болдиреви.

Митрополит та оточення Кернеса

Єдиний острів площею 2,37 га, який відноситься до території Мартівської селищної ради, знаходиться в оренді у Юрій Миколайовича Петрикова, який входив до наглядової ради АТ «Інвестор» Арсена Авакова.

ОСТРОВ ПЕТРИКОВОНУФРИЙ

Ще однією цікавою людиною, яка володіє землею та маєтками у Мартовому, є митрополит Харківський та Богодухівський Онуфрій (Олег Легкий).

Митрополит є власником чотирьох земельних ділянок загальною площею 0,56 га  посеред лісу, неподалік від водосховища.

В 2009 році фірма «Укрзембудтур», якою володіє митрополит разом зі своїм братом – депутатом Харківської облради й секретарем єпархії Яромиром Легким, та Тетяною Ярмак через суд узаконила самобуди в Мартовому. Фірма отримала право власності на чотири дачні будинки літ. «А» площею 25 кв м, літ. «Б» площею 138 кв м, літ. «В» площею 137 кв м, літ. «Г» площею 168 кв м. Зараз у власності фірми лише один дачний будинок, все інше належить митрополиту.

Серед власників нерухомості у Мартовій є Лариса Шингарьова та Наталія Лапшина. На першу оформлена земельна ділянка площею 0,25 га та будинок, у другої також є земельна ділянка площею 0,57 га та житловий будинок площею 217,8 кв.м. Обидві є засновниками ТОВ «Флореаль-2005». Інтерес до Шингарьової та Лапшиної в тому, що раніше серед засновників їх фірми було АТЗТ «НПК-Холдинг» Геннадія Кернеса.

Родичі чиновників

Олег Анпілогов

Олег Анпілогов

Найбільша ділянка у прибрежній зоні Мартового площею 9,9 га  знаходиться в користування ПП «Мисливець». Раніше серед засновників цього підприємства був бізнес-партнер Ярославського – Ернест Галієв, але зараз фірма записана на Сергій Яно та Артема Анпілогова.

Батько Яно – Сергій Яно-старший є партнером Ольги Кухар по ТОВ «Верона ЛТД». Кухар – сестра екс-голови Харківського апеляційного господарського суду, депутата Харківської облради Василя Кухара.

Артем Анпілогов – син екс-заступника прокурора області та екс-віце-губернатора (працював за часів Віктора Януковича) Олега Анпілогова.

Ще 3 га в користуванні ТОВ «Берег», де також серед засновників Яно та Анпілогов. Майже 4 га орендує ТОВ «Стара фортеця», де серед засновників є обидва Яно та Сергій Доброскок. Раніше серед засновників цього підприємства була Світлана Алейнікова – колишній бізнес-партнер Ярославського. Алейнікова зараз має в користуванні 3,21 га землі в цьому елітному селищі.

Станіслав Денисюк

Станіслав Денисюк

Ще один землевласник у Мартовій – екс-головний податківець Харківщини Станіслав Денисюк. Генерал використовую дві земельні ділянки площею 0,95 га та 0,75 га, а також володіє двома житловими будинками в 445 кв м та елінгом.

Варто відзначити, що річна оренда земельної ділянки площею 0,75 га обходиться Денисюку всього у 2200 грн.

Крім того, дружині генерала – Ірині Денисюк,  належить в селищі земельна ділянка площею 0,12 га.

Сусідом Денисюка є діючий податківець – керівник Східної ОДПІ м. Харкова Михайло Макаренко. Йому належить 0,9 га, а також дачний будинок площею 127,6 кв м

Варто відзначити, що серед власників земельних ділянок у Мартовій багато родин місцевих депутатів. Наприклад, земельні ділянки мають родичі депутатів Печеніжської райради Ігора Тимботи та Віктора Ляшка.

Нещодавно став власником земельної ділянки площею 0,21 га й поліцейський Дмитро Ковальчук, який працює у відділу протидії злочинам у сфері земельних відносин та надрокористування.

Й це лише ті, кого на даний час показує реєстр. Бо в Мартовому зараз на місці лісу кипить забудова новими власниками елітної землі.

Повний список власників земельних ділянок та нерухомості у Мартовій дивіться в таблиці.

Павло Новик, для «Наших грошей»