«Центренерго» за чверть мільярда найняло вінницького новачка возити з портів вугілля, від якого вже відмовився Насалик
23.05.2016   //  

ПАТ «Центренерго» 12 травня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Екскомсервіс» транспортно-експедиційного обслуговування імпортного вугілля за 281,08 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До 30 вересня заплановано вивантаження по 330 тис тонн імпортного вугілля у кожному з наступних портів – ДП «Іллічівський морський торговельний порт», ДП «Морський торговельний порт «Южний» і ТОВ «Трансінвестсервіс – термінал» (ТІС-Термінал).

Відтак супровід коштує 284 грн./т., що відповідає $11,24.

У листопаді 2015 року його замовили ТОВ «Торгівельний дім – Енергозбут» по 292 грн./т., або $12. Ця фірма була записана на Антоніну Синельник, члена Оболонської районної в місті Києві виборчої комісії від партії «УДАР Віталія Кличка».

Транспортно-експедиційне обслуговування включає:

  • вантажно-розвантажувальні послуги;
  • переваження вантажу методом драфт-сюрвейєрського заміру в порту;
  • складування вантажу;
  • надання вантажу до інспекції та сприяння перевірці якості тощо.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Ордон Вест» із вищою на 1% ціною.

Вугілля у вказані порти в Україну раніше доставляли з Південно-Африканської республіки. Однак вже через тиждень після укладання угоди на експедицію африканського вугілля з українських портів новий міністр енергетики та вуглепрому Ігор Насалик заявив про відмову від палива з ПАР.

«Уже в цьому році ми не будемо закуповувати [вугілля]. Поки, на сьогоднішній момент, виходячи з тих умов і наших можливостей, які є, ми можемо вже не закуповувати у ПАР незрозуміле вугілля, яке йшло. На сьогодні ми сформували технологічну схему, де ми можемо економити антрацитове вугілля на генераціях, які у нас є, і запаси вугілля на сьогоднішній день забезпечать повністю проходження зими», – сказав Насалик в ефірі телеканалу «112».

Відмова від африканського вугілля передбачає, що тепер на державних ТЕС будуть спалювати антрацит виключно з Росії та ОРДЛО.

При цьому НКРЕКП затвердило нову формулу врахування вугілля у вартості виробленої з нього електроенергії. Ціна вугілля тепер визначається як його вартість у порту Ротердаму, до якої додається вартість доставки з Голландії до України. Тобто це значно дорожче, ніж безпосередня доставка залізницею з окупованих районів Донбасу і це є штучним засобом створити надприбутки для організаторів доставки вугілля від терористів.

Київський «Екскомсервіс», який уперше виграв тендер, належить Богдану Штонді з Вінниччини. Раніше засновниками були Геннадій Пнюшков і Світлана Шамраєва.

Штонда володіє ТОВ «Жадьківський лабрадорит» разом із Сергієм Гордієнком і ТОВ «Зернологистика» із Тетяною Ковтуненко.

Фірма-переможець прописана по вул. Мечникова, буд. 16, офіс 10. Там само в офісах 1-18 зареєстроване ТОВ «Компанія «Регіонбуд-2» москвича Тенгіза Абесадзе і киянина Анатолія Федоренка.

«Ордон Вест» зі статутним капіталом 3 тис грн. не вигравав торгів. Власником є киянин Олександр Захарченко, а комерційним директором – В.С. Падалка.

За адресою фірми також знаходяться ТОВ «Монолітсистем» Андрія Довженка, ТОВ «Авалон-Комтранс» Павла Мілейкіна і ТОВ «Фаскінт-К» Гліба Геріча та Микити Подгорнова.