Екс-депутат неправомірно отримав 45 гектарів в оренду за 584 грн в рік
22.05.2016   //  

Верховний Суд України визнав недійсним договір оренди ділянки 45,5 га, яку Теофіпольська райдержадміністрація Хмельницької області віддала в оренду за 584 грн на рік. Про це свідчить постанова від 11 травня.

21 жовтня 2010 року Теофіпольська РДА передала екс-депутату Ординецької сільради Демиду Шуляку 45,5 га в оренду на 49 років для ведення фермерського господарства.

У договорі сторони погодили, що Шуляк має сплачувати на користь Ординецької сільради орендну плату у розмірі 0,1% від грошової оцінки землі. Станом на 2010 рік це було 584 грн в рік. Нормативну оцінку ділянки РДА визначила у розмірі 584 тис грн.

У 2015 році за користування ділянкою Шуляк сплатив 19 тис грн.

За даними відділу Держземагентства у Теофіпольському районі, фактично нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проводилася, а була визначена таким чином: за основу бралася грошова оцінка 1 га ділянки сільськогосподарського призначення (земель запасу та резервного фонду), затверджена розпорядженням голови районної ради 19 червня 1995 року, множилася на коефіцієнт індексації на момент укладення договору оренди землі та множилася на загальну площу.

Верховний Суд вказав, що обов’язок зі сплати орендної плати є нормативно врегульованим і не може визначатися за власним бажанням РДА. Відповідно до закону «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок являє собою капіталізований рентний дохід (дохід, який можна отримати із землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування земельної ділянки), визначений за встановленими та затвердженими нормативами.

Восени 2014 року Шуляку було вручено лист районного відділу Держземагентства з вимогою звернутися до РДА провести правомірну оцінки землі і збільшити орендну плату. Однак орендар цього не зробив.

У жовтні 2010 року Демид Шуляк створив Фермерське господарство «Орій-1».