Керівництво держпідприємства підозрюють у розкраданнях на багатомільйонних тендерах по ліквідації шахт
20.05.2016   //  

Слідчі Генпрокуратури розслідують привласнення службовими особами ДП «ОК Укрвуглереструктуризація» коштів держбюджету. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду від 27 квітня.

Кримінальне провадження №42016000000000317 порушено 28 січня 2016 р.

За матеріалами слідства, в.о. гендиректора ДП «ОК Укрвуглереструктуризація» та його заступник штучно створювали умови для перемоги в тендерах підконтрольних їм структур. Імена керівників держпідприємства матеріалах суду приховано. У 2014 році директором «Укрвуглереструктуризації» був Олексій Тютюник, а з серпня 2015 р. посаду обіймає В’ячеслав Данилов.

У списку компаній, що вигравали тендери, – ТОВ «Кіровоград-рубіж», ТОВ «Центрекобуд», ТОВ «Львівський будівельний холдинг», ТОВ «Вуглеспецекологія», ТОВ «ЛК-інвест», ТОВ «Шахтопромбуд», ПП «Зовнішторг», ТОВ «КПД Груп», ТОВ «Дівітея», ТОВ «Ресурсінвестгруп».

Ці підприємства мали проводити роботи з розбирання будівель і споруд, рекультивації породного відвалу, гірничотехнічні рекультивації порушених площ та інші роботи згідно проекту ліквідації шахт.

Натомість, як стверджують слідчі, роботи не виконувались або виконувались поверхнево. Але за домовленістю з керівництвом держпідприємства підписувались акти виконаних робіт для проведення розрахунку через казначейство. Бюджетні кошти далі виводили на підприємства з ознаками фіктивності із подальшим обготівкуванням і передачею винагороди керівництву держпідприємства.

Таким чином, привласнювались кошти, виділені на виконання програми реструктуризації вугільної промисловості України на 2015 рік.

Суд наклав арешт на рахунки фірм, через які виводились кошти, – ТОВ «Стейт Оіл», ТОВ «Стандарт Оіл Груп», ТОВ «Бріар ЛТД», ТОВ «Торг Клайт», ТОВ «Санмарт», ТОВ «ДП Центр Буд-Інвест», ТОВ «Сейтон Груп», ТОВ «Приват Інвест-2015».

Сума привласнених коштів у матеріалах суду не називається.

За даними Вісника держзакупівель, «КПД Груп» вигравала тендери «Укрвуглереструктуризації» тільки у 2015 році – всього на суму 27,68 млн грн. Власниками «КПД Груп» є Михайло Приходько і Руслан Довгалюк.

У ВДЗ є дані тільки про один контракт з фірмою «Дівітея» на 8,92 млн грн., підписаний 25 січня 2016 року, за три дні до реєстрації кримінального провадження. Фірма «Дівітея» оформлена на Наталію Фрейдун. Раніше засновниками значились Олександр Найдьонов і Олександр Стамат.

У 2014 році з «Кіровоград-рубіж» підписано договори на 16,10 млн грн. У 2015 компанія тендерів у цього держпідприємства не вигравала. Останній договір з «Кіровоград-рубіж» вартістю 7,98 млн грн. підписано 25 січня цього року, за три дні до реєстрації кримінального провадження. Власниками «Кіровоград-рубіж» є Валерій і Богдан Бершадські та Наталія Лашкул.

«Центрекобуд» у 2014 році підписав договори з ДП «ОК Укрвуглереструктуризація» на 7,03 млн грн. У 2015 р. контрактів не було. 28 січня 2016 р. укладено ще три договори на 9,19 млн грн. Власниками «Центрекобуду» є Андрій та Олександр Демиденки і Дмитро Мартинов.

«Вуглеспецекологія» у 2014 р. тендерів «Укрвуглереструктуризації» не вигравала. У 2015 р. мала контракти на 10,53 млн грн. У лютому-квітні 2016 р. підписала три договори на 7,48 млн грн. Засновником «Вуглеспецекології» є Тарас Шульга.

«ЛК-інвест» у 2015 р. виграла тендер «Укрвуглереструктуризації» на 12,05 млн грн. Засновникам «ЛК-інвест» є Олександр Крикун і Валерій Ліщинецький.

Щодо фірми «Шахтопромбуд», то у ВДЗ є дані про виграний нею тендер «Укрвуглереструктуризації» тільки у 2008 р. на 200 тис грн. Засновниками «Шахтопромбуду» є Олександр Матвійчук і Валерій Шепель.

Про контракти ПП «Зовнішторг», ТОВ «Ресурсінвестгруп» і ТОВ «Львівський будівельний холдинг» з «Укрвуглереструктуризацією» у Віснику держзакупівель даних не знайшлося.

Засновником «Львівського будівельного холдингу» є Володимир Вдов’як. «Зовнішторг» зареєстрований на Романа Максимовича, а «Ресурсінвестгруп» – на Юрія Дорогова і Людмилу Ларічеву.