Депутати-«тіньовики» Хмельницької міськради
19.05.2016   //  

Хіт-парад тих, хто не задекларував дані про свій бізнес, відкриває автомобільний мільйонер від «БПП «Солідарність».

Хмельницька міська рада VII скликання нараховує 42 депутата проти 60, які працювали у попередній каденції.

Парад «тіньовиків», тобто тих, хто приховав у декларації про доходи дані про свій бізнес, відкриває мільйонер, депутат від «БПП «Солідарність» Григорій Галкін. Його сукупний дохід за 2015 рік становив 3 млн грн. Найбільше йому вдалося заробити на дивідендах і процентах – 2,8 млн грн.

Офіційне місце роботи Галкіна – директор мережі автоцентрів «Ліга», який є авторизованим офіційним дилером автомобільних брендів Nissan, Hyundai, Lada, UZ-Daewoo, Богдан, Jac, Geely, SsangYong. Галкін є засновником та керівником двох хмельницьких фірм: ПП «Автоцентр «Ліга-II» і ПП «Автоцентр «Ліга Люкс». У декларації він «забув» оприлюднити дані про те, що його внесок до статутного фонду «Ліги-II» становить 6,4 млн грн, а до «Ліги Люкс» – 5 млн грн. Крім того, Галкін не вказав внесок до ПП-Автоцентр «Ліга» у розмірі 4,2 млн грн.

До батька-«тіньовика» приєднався його син Ігор Галкін, який вписаний до декларації депутата, але про якого немає інформації у графі про розмір внесків членів сім’ї до статутного капіталу підприємств. Між тим, Ігор Галкін є власником ТОВ «Мегаспорткомплекс плюс», до статуту якого він вніс 35 тис. грн. Також Ігор Галкін є співзасновником ТОВ «Інвестиційна компанія «Сіріус», що спеціалізується на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Тут внесок сина депутат досить символічний – 5 тис. грн.

Дружина Галкіна Любов Іванівна є приватним підприємцем. У 2015 році вона отримала 1,65 млн грн доходу, з якого 1,61 млн грн – від провадження підприємницької діяльності. Любов Галкіна займається наданням в оренду нерухомості, техремонтом автотранспорту і роздрібною торгівлею деталей для автомобілів.

Ще один «порошенківець», який приховав частину бізнесу, – Андрій Кветко. Він задекларував 1,71 млн грн сукупного доходу за минулий рік. Зокрема, 996 тис грн – дохід від підприємницької діяльності, 615 тис грн – дивіденди. На рахунку в банку у Кветка торік лежало майже 12 млн грн.

Треба віддати йому належне: він вписав в обмежену графу дані про внески до статутів дев’яти своїх компаній, де його внески до статутного капіталу становлять понад 17 млн грн. При цьому Кветко в деяких фірмах вказав занижену суму внеску: у ПП «Теса-М» вказав 460 тис грн замість 1,04 млн грн, а у ПП «Планетастройсервіс» 2,1 млн грн замість 4,78 млн грн. За вказаними Кветком даними, у 2015 році він вніс до статутів двох фірм 800 тис грн.

Між тим Кветко не згадав у декларації ще про дві фірми, співзасновником яких він є: ТОВ «Заріччя-2008», де депутат має частку у 3 млн грн, і створене восени 2015 року ТОВ «Саншайн», куди він вклав 333 тис. грн.

Опосередкованою «забудькуватістю» депутата Кветка можна вважати відсутність у декларації згадки про хмельницьке ТОВ «Західна брама». Його заснувала фірма «ХСП-527» (одна з дев’яти вказаних у декларації), яка вклала у нього 6 млн грн. Єдиними засновниками «ХСП-527» значаться депутат Андрій Кветко і Володимир Корбін, які внесли до статуту фірми по 5,2 млн грн кожен.

Андрій Кветко задекларував дохід своєї дружини у розмірі 1,02 млн грн, з яких 30 тис грн зарплата і 990 тис грн дохід від підприємницької діяльності. Ірина Кветко є приватним підприємцем , займається вона роздрібною торгівлею меблями, освітлювальними приладами та іншими товарами для дому.

Колишній голова Волочиської РДА (2010-2014), а нині депутат від партії «Поруч» Ігор Добжанський за 2015-й заробив 71 тис. грн. При цьому, втаємничив від очей громадськості факти наявності у нього двох квартир у Хмельницькому (96,9 кв м) і Ярмолинцях (73,3 кв м). Також він не вказав у декларації 1,31 га землі для ведення товарного с/г виробництва у Ярмолинецькому районі. Що примітно: цю ділянку Добжанський здав в оренду на 10 років ПП «Аграрна компанія 2004», яка належить народному депутату від групи «Воля народу» Сергію Лабазюку. Дружина Лабазюка Віолета нині очолює обласну парторганізацію «Поруч».

Статки дружини депутата міськради Галини Добжанської за минулий рік становили 186 тис. грн. Будинок площею 336,7 кв м і ділянку площею 0,4 га, які належать дружині, депутат вписав у своїй колонці. Варто зазначити, що 4 сотки для ведення садівництва Добжанська має у с. Рудківці Новоушицького району, яке за флористичною унікальністю, поступається тільки Гірському Криму та Українським Карпатам. Також ця місцевість визначальна тим, що тут мають садиби колишні та теперішні чиновники і судді.

Торішні задекларовані статки депутата від «Батьківщини» Олега Певнєва становили 857 тис. грн. Цю суму він вказав як дохід від підприємницької діяльності. Разом з тим Певнєв не вказав у декларації дані про частки у двох хмельницьких підприємствах – ТОВ «Нова плюс сервіс» і МП «Ексім», що становлять відповідно 26 тис грн і 20 тис грн.

Раніше «Наші гроші» писали, як теща Певнєва Євгенія Матвійчук робила бізнес на хмельницьких парковках. У підсумку її підприємницька діяльність зайшла у глухий кут: восени минулого року Матвійчук втратила статус ФОП і міськрада заговорила про розірвання договорів оренди з нею.

Інший депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Скочеляс у минулорічній декларації зазначив, що працює підприємцем, але за рік не заробив жодної копійки. Єдине, що він повідомив, так це про наявність у його власності якоїсь нерухомості площею 1106 кв м; права власності його дружини на ділянку площею 0,1 га і житловий будинок площею 24 кв м; а також вказав розмір внесків до статуту компаній – 179 тис грн. Хоча нам вдалося відшукати сім фірм, розмір внесків Скочеляса до яких становить 695 тис грн.

Скочеляс має прямий стосунок до підприємств будівельного спрямування. До речі, сьогодні це чи не найприбутковіший бізнес у Хмельницькому. Він є співзасновником ТОВ «Поділляжитлобуд», ТОВ «Ера спорту», ТОВ «Хмельницька будівельна компанія «Поділля», ТОВ «Будівельна компанія конструкція» і ТОВ «Український будівельний капітал» (саме під брендом UBC зводиться елітне житло у Хмельницькій, Рівненській і Чернівецькій областях).

Крім того, разом з депутатом Хмельницької міськради Русланом Афійчуком Скочеляс володіє ТОВ «Діоніс Груп Плюс» і ПП «Пектораль 1». У свою чергу «Діоніс Груп Плюс» є співзасновником  ТОВ «Стрибок», де розмір його вкладу до статуту підприємства становить 1,57 млн грн.

Депутат від Об’єднання «Самопоміч» Віталій Худецький задекларував 547 тис. грн. доходів за 2015 рік. Він зазначив, що працює експертом з оцінки майна і директором ПП «Верена». При цьому у декларації відсутні дані про його внесок до статутного фонду вказаного підприємства у розмірі 200 тис. грн.

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»