Нечужі фірми розпиляли 20 мільйонів на оболонські ліфти попри наказ АМКУ переобрати переможця
18.05.2016   //  

КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м.Києва» 28 квітня за результатами тендеру замовила МП «Промкомплекс» технічне обслуговування і ремонт ліфтів за 20,15 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено обслуговування 1 978 ліфтів до кінця поточного року.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Майстерліфт».

Заявка виробника ліфтів ПрАТ «Отіс» була на 15% дешевшою, але її відхилили, оскільки:

  • за наданою довідкою, гендиректор Земан Л. і директор з операцій сервісу Київського регіону Хлівнюк О.П. нібито були притягнуті за корупційне правопорушення;
  • замовник перерахував дані фінансового звіту і вирішив, що фірма насправді має негативне значення чистого прибутку, хоча у звіті було вказано позитивне;
  • базова ціна обслуговування ліфта становила 275 грн. замість 492 грн., затверджених листом Головного управління з питань цінової політики КМДА.

Фірма подала скаргу в АМКУ, заявивши, що у довідці допущена несуттєва помилка – пропущено слово «не» і виглядало так, нібито службові особи фірми «були притягнуті».

Також, на думку «Отісу», замовник не міг перевіряти правильність фінансового звіту і приймати рішення про відхилення за власними розрахунками замість наявних документів. А нижча базова ціна скаржника була погоджена тим самим управлінням КМДА, на яке посилалися комунальники.

Адмінколегія погодилась і постановила скасувати рішення, прийняті після розкриття пропозицій. Однак у «ВДЗ» відсутні протокол повторної оцінки та нове оголошення про акцепт. Натомість через 20 днів після рішення АМКУ, яке зобов’язувало відмінити акцепт «Промкомплексу», з цієї фірмою уклали угоду.

Засновниками «Промкомплексу» є Віктор Калмаз і «Соларіс Холдінгс Лтд» (Сент-Кітс і Невіс), а директором – Сергій Бондаренко.

Раніше фірмою володів Іван Кукнерик, який до кінця 2011 р. був співвласником ТОВ «Ліфт-3». Там його партнерами були Наталія Шахмарова і Василь Кононенко – екс-директор КП «Оболонь-Ліфтсервіс» (займав посаду до 2011 року).

Інші фірми Віктора Калмаза – ТОВ «Центр керування» і ТОВ «Смарт Продакшн Юа» – мають спільну адресу із ТОВ «Завод «Євроформат», засновниками якого є Ігор Ткаченко і ПАТ «Компанія з управління активами «Славутич-Інвест».

КУА належить ТОВ «Таврійська січ» Олександра Клошинського, ТОВ «Овіто Україна» Ольги та Валентини Ткаченків, кіпрській фірмі «І.С.Інвестментс Лімітед» (директори-українці Олександр Клошинський та Олена Давиденко) і ТОВ «Нео-Інформплюс», оформленому на белізький офшор «Пралінк Інвест Лімітед».

«Славутич-інвест» володіє часткою ТОВ «РУСНВП Агрінол» племінників нардепа Олександра Пономарьова з групи «Воля народу».

«Майстерліфт» належить Олегу Сидоришину, директором є Олег Волкотруб. У 2008-2013 роках фірмою керував Сергій Бондаренко.

Крім того, на Сидоришина зареєстроване ТОВ «Торговий дім Завод Євроформат».

Нагадаємо, аналогічні послуги у липні-грудні 2015 року коштували 11,76 млн грн. Тоді дешевший «Отіс» не допустили до торгів через відсутність печатки на одній сторінці.